Democratie si Amintire: Romania isi confrunta trecutul

Crimele comunismului sunt bine documentate si, totusi, in Europa de Est, justitia i-a tras rareori la raspundere pe cei responsabili. Dupa 20 de ani de la caderea comunismului, cei mai multi dintre faptasi sunt inca in libertate, in timp ce amintirea crimelor, abuzurilor si a umilirii incepe sa se stearga. Politicile diverse care erau menite sa alunge acest trecut groaznic si sa-i traga la raspundere pe stalpii sistemului au avut un impact mixt.

Romania este singura tara din lume unde natura criminala a comunismului a fost recunoscuta in mod oficial de cea mai inalta autoritate politica. In decembrie 2006, Traian Basescu, Presedintele Romaniei, s-a adresat Parlamentului pe aceasta tema, definind in mod explicit comunismul ca un sistem criminal si atragand, astfel, o serie de consecinte juridice fara precedent.

Afirmatia s-a bazat pe rezultatele mult-dezbatutului Raport de 600 de pagini, inaintat de Comisia Prezidentiala Pentru Analiza Dictaturii Comuniste Din Romania, prezidata de profesorul Vladimir Tismaneanu, de la Universitatea din Maryland.

Profesorul Tismaneanu, numit recent Presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), va discuta diversele implicatii ce au decurs din condamnarea comunismului in Romania si in alte tari din Europa de Est, impreuna cu reputatii profesori Robert Service, Profesor de Stiinte Politice in cadrul Colegiului St Antony, Universitatea Oxford, Dennis Deletant, Profesor de Studii Romanesti, Scoala de Studii Slavone si Est-europene din cadrul UCL, si Dr John Gledhill de la Scoala de Stiinte Economice din Londra, specialist in politica romaneasca.

Conferinta se va desfasura in prezenta ES Dr Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie.

Dupa conferinta, Institutul Cultural Roman va oferi un cocktail in onoarea distinsilor nostri invitati.

Cand: luni, 7 iunie, 6.30pm Unde: Institutul Cultural Roman din Londra Intrarea: libera.