Conferința „Brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa Regia“ la Muzeul National de Arheologie din Lisabona

În data de 13 aprilie, în Salonul Nobil al Muzeului Naţional de Arheologie (MNA) din Lisabona, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu a susţinut conferinţa intitulată „Brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa Regia”, precedată de o vizită ghidată a expoziţiei„Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”.

Conferința a fost o incursiune în istoria Daciei preromane și, în acelaşi timp, o prezentare cu detalii de ordin ştiinţific şi argumente de natură istoriografică, a ceea ce dânsul şi cercetătorii de la institutele care au expertizat judiciar brăţările de la Sarmizegetusa Regia au considerat a fi, „după tezaurul de la Pietroasele, cea mai importantă descoperire făcută pe teritoriul României. „Brăţările sunt cea mai spectaculoasă categorie de obiecte care ne-au parvenit din sfera civilizaţiei dace“, a mai spus domnul Oberländer, adăugând că apariţia lor a bulversat cunoştinţele de până atunci despre daci.

Evenimentul este ultima manifestare din cadrul Sezonului Cultural Românesc de la Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, un program ce s-a desfăşurat pe perioada expoziţiei „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic” (27.11.2017-29.04.2018). Programul a fost iniţiat de Institutul Cultural Român de la Lisabona împreună cu Ambasada României în Republica Portugheză şi cu Muzeul Naţional de Arheologie.

La conferinţă au asistat aproximativ 80 de persoane între care doamna Paula Aráujo Silva, directorul Direcţiei Generale a Patrimoniului Cultural (DGPC) portughez, domnul António Carvalho, directorul MNA, doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, domnul Dumitru Socolan, Ambasadorul Republicii Moldova la Lisabona, alţi membri ai corpului diplomatic, cercetători şi profesori universitari (Amilcar Guerra, Helena Buescu, Ana-Isabel Buescu, Helena Catarino de la Universitatea din Coimbra împreună cu studenţii etc.). În finalul conferinţei, publicul a pus numeroase întrebări domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu pe marginea informațiilor oferite în premieră în Portugalia cu acest prilej. Îmbinând rigoarea istoricului cu spiritul narativ și „detectivistic” al arheologului, profesorul român a reușit să captiveze toate categoriile de public prezente în sală.