Concerte de gală la Lisabona și Porto cu ocazia Zilei Naționale a României

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Centrul Cultural din Belém și Casa da Música din Porto, prezintă, cu ocazia Zilei Naționale a României, două concerte de gală în interpretarea cvartetului Cellissimo. Concertele vor avea loc la CCB (Pequeno Auditório), în data de 2 decembrie, orele 21:00 și la Casa da Música din Porto (sala 2), în data 5 decembrie, orele 21:00. Trei motive recomandă aceste concerte: un cvartet de violoncele reprezintă un format rar întâlnit, cei patru muzicieni sunt cei mai buni violonceliști români ai momentului, iar programul este construit din piese atractive și de mare virtuozitate.
Cvartetul Celissimo reuneşte patru laureaţi ai unor prestigioase concursuri internaţionale – Marin Cazacu, Alexandra Guțu, Răzvan Suma şi Octavian Lup - în repertoriul cărora se regăsesc atât lucrări originale, cât şi transcripţii ce pun în valoare timbrul specific violoncelului şi virtuozitatea şi sensibilitatea interpreţilor. Panoramate aproape la maximum pentru genul cameral, posibilităţile imense ale violoncelului sunt dezvăluite cu o mare virtuozitate, fie că este vorba despre tango, can-can, polka, vals, marş sau elegie. Fondat în 1998, cvartetul „Cellissimo“ a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid, precum şi în diferite oraşe din România.
Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu“ şi desfăşoară o intensă activitate în România, Europa, Asia şi America. A cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin. A participat la festivalurile de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio. Din 1992, Marin Cazacu este profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo”. În anul 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică. Înregistrările discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records sunt mărturii ale calităţilor acestui „excelent muzician“, aşa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Alexandra Guţu şi-a început cariera muzicală la vârsta de 12 ani, ca solistă a Orchestrei Conservatorului. A studiat în Timişoara cu Prof. S. Zimmer, apoi la Academia de Muzică din Bucureşti cu Prof. S. Antropov şi a urmat cursuri de masterat în Paris şi Salzburg. A câştigat diverse Concursuri de violoncel la Roma, Budapesta, Florenţa, Bologna, a susţinut recitaluri alături de importante orchestre în America de Nord, America Latină, Japonia şi diverse ţări din Europa. Este prim-violoncelistă a Orchestrei RAI din Napoli şi a Teatrului Olimpic din Vicenza, iar în România este solistă în Orchestra Filarmonica „Banatul“. Are un vast repertoriu de concerte şi recitaluri, de la barocul timpuriu la muzică românească contemporană, multe din piese fiindu-i dedicate în mod special.

Violoncelistul Răzvan Suma şi-a desăvârşit ascensiunea profesională în anul 2012 prin realizarea turneelor naţionale „Vă place Bach?“, interpretând Integrala Suitelor pentru violoncel solo de J. S. Bach, lucru foarte rar întâlnit în lume, din postura de solist concertist al Orchestrelor Radio. Participarea sa la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale a fost încununată de un număr impresionant de premii dintre care amintim Premiul II la Concursul Internaţional „Giovanni Batista Viotti“ Italia (1997) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de la Markneukirchen, Germania (1997). În anul 2000 a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu. Educaţia sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecţionare cu maeştrii Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.
Octavian Lup a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 2010 la clasa maestrului Marin Cazacu și şi-a continuat studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca mentori pe Roland Pidoux și Xavier Phillips. Actualmente este doctorand în anul I la Universitatea Natională de Muzică din Bucureşti. Este membru al cvartetului de violoncele „Cellisimo“. De asemenea, face parte din „Orchestra Română de Tineret” şi din orchestra „Camerata Regală“. Este laureat cu premiul I la peste 15 concursuri naţionale şi internaţionale pentru violoncel. Concertează în calitate de solist alături de cele mai importante orchestre din România, dar are apariţii şi pe scenele din Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda şi Germania.
Programul propus (65 min, fără pauză):

Tomaso Albinoni, Adágio
Georg F. Haendel, Sonata in G minor (Largo-Allegro-Largo- Allegro)
Saverio Mercadante, La Poesia
Claude Debussy, Prelude
Constantin Dimitrescu, Romanian Dance
Friedmann Dressler, Wagner Parodien (Tristan-Walzer, Siegfrieds Tango, Hollander-Polka)
Antonin Dvorak, Doloroso
Angel Villoldo, Tango El Choclo
Astor Piazzolla, Oblivion , Libertango
David Popper, Polonaise de concert op. 14