Concert Jazz Trio Banatul, la Weinhaus Attwenger din Bad Ischl cu sprijinul ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena va organiza joi, 18 ianuarie 2024, ora 20.00, concertul formației Jazztrio Banatul, la Weinhaus Attwenger din Bad Ischl, o locație deja consacrată concertelor de jazz. Concertul este organizat în parteneriat cu asociația Jazzfreunde Bad Ischl şi Bad Ischl - Salzkammergut 2024, în cadrul programului cultural Bad Ischl - Salzkammergut 2024, prima regiune alpină desemnată Capitală Europeană a Culturii. De asemenea, concertul face parte din seria „Capitalele europene ale culturii ca oaspeți: Timișoaraˮ și marchează predarea ștafetei de la Capitala Culturii Timișoara 2023 la Bad Ischl 2024.

Componența Jazztrio Banatul este una remarcabilă, formația fiind constituită din muzicieni de jazz renumiți: Johnny Bota - bas, Ioan Minda - tobe, Katarina Kochetova - pian. Cei trei muzicieni de jazz au un palmares impresionant: Ioan Minda la tobe, cu experiență în orchestre simfonice și în jazz; Johnny Bota, compozitor, violonist, chitarist bas, contrabasist, muzicolog, producător radio, profesor și organizator de festivaluri și Katarina Kochetova, pianistă. Repertoriul lor este format din piese celebre de jazz în aranjamente proprii, prezentate într-o manieră fermecătoare și extrem de profesionistă.

Johnny Bota va interpreta la instrumentul care l-a consacrat în jazz, contrabasul. Muzicianul a studiat și predat vioara și a fost violonist în orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul" din Timișoara. S-a dedicat cu același interes muzicii rock și jazzului și și-a câștigat un loc aparte în viața muzicală românească. În 2005, a înființat Facultatea de jazz din România numită „Richard Oschanitzky" la Universitatea „Tibiscus" din Timișoara. Discografia sa cuprinde peste 30 de titluri în genurile simfonic, muzică de cameră, jazz și tango.

Cariera muzicală a lui Ioan Minda include angajamente cu orchestre simfonice precum Orchestra Filarmonicii „Banatul" din Timișoara, Orchestra Simfonică din Viena și „Vereinigte Bühnen” Wien. În domeniul jazzului a colaborat cu Liviu Butoi, Nicolas Simion, Woody Schabata, Bumi Fian, Paul Gulda, Rick Condit, Eldad Tarmu și James Singleton, printre alții.

Katarina Kochetova este o tânără pianistă de jazz, compozitoare și cântăreață, studentă a lui Mike Krstić la Belgrad, pe care acum (din cauza bolii acestuia) îl reprezintă cu entuziasm și profesionalism. A studiat la Belgrad, Viena și Stockholm, a primit deja mai multe premii și tocmai a înregistrat albumul de debut cu trio-ul său (data lansării: prima jumătate a anului 2024).

Parteneri: Jazzfreunde Bad Ischl, Bad Ischl - Salzkammergut 2024