Concert extraordinar cu ocazia celebrării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir

Data: 17 mai 2023

Ora: 19.30 CET

Locația: Staatsbibliothek zu Berlin (Potsdamer Str. 37, 10785 Berlin), sala ,,Otto Braun"

Cu ocazia celebrării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir și a instituirii anului 2023 „Anul cultural Dimitrie Cantemir",  Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin organizează, în parteneriat cu Computerland România și alături de Ansamblul ,,Anton Pann'', un eveniment care constă într-un concert și o expoziție dedicate marelui enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzician, compozitor și membru al Academiei de Stiințe din Berlin, Dimitrie Cantemir.


Concert extraordinar alcătuit din compoziții cantemiriene

În cadrul concertului vor fi interpretate de către Ansamblul ,,Anton Pann'' compoziții muzicale autentice ale lui Dimitrie Cantemir, acestea fiind preluate din lucrarea sa Cartea Științei Muzicii după forma literelor și contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche ,,Anton Pann'' și invitații lor. Unicitatea spectacolului va fi dată de o video-proiecție holografică, realizată de o echipă specializată, care va recrea după stampe și imagini de arhivă, chipul principelui Dimitrie Cantemir.


Artiștii:

Constantin Răileanu - kanun, voce (România)

Alexandru Stoica - oud (România)

Andrei Nițescu - violoncel (România)

Sabin Penea - vioară (România)

Ghassan Bouz - bendir (Liban)

Ziya Tabassian - tombak, bendir (Iran/Canada)

Murat Tokaç - tanbur (Tucia)

Emmanuel Hovhannisyan - duduk (Armenia)



Sound engineer – Leonidas Palaskas

Management/Video projection – Oana Răileanu


Spectacolul va dura în jur de o oră și 15 minute.


Programul:

Kitab-u ‘ilmi’l musiki’ala vechi’l hurufat

Book of the Science of Music by letters form

Pesrev, makam Buzurk, usul Darbeyn-i Cedid no. 332 – 10’50”

Pesrev, Pesrev, makam Rast, usul Berefsan no. 227 – 05’24”

Pesrev, makam Buselik, usul Devr-i revan no. 335 – 08’05”

Pesrev, Pesrev, makam Rast, usul Berefsan no. 227 – 05’24”

Vai, ce ceas, ce zi, ce jale – makam Nisaburek - Anton Pann – 14’03’’

Pesrev, makam Muhayyer, usul Muhammes no. 285 – 09’18”

Pesrev, Pesrev, makam Isfahan, usul Remel no. 278 – 08’10”

Pesrev, makam Gevest, usul sema-i lenk no. 284 – 06’15”


Piesele alese reprezintă influența adusă de cultura Orientului asupra spațiului geografic românesc, creând astfel o punte de legătură între cele două lumi.


Ansamblul ,,Anton Pann'' reunește o echipă de tineri muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura românească veche și ambiția de a căuta universul muzical specific spațiului românesc din urmă cu câteva veacuri. Muzica propusă își are sursele în manuscrise medievale, provenite din bibliotecile locașurilor de cult, cât și din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați, precum Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli sau George Ucenescu. Muzica Ansamblului ,,Anton Pann'' readuce în atenția unei audiențe tot mai numeroase un suflu nou de energie transpusă prin orchestrația actuală, vivacitatea tinereții interpreților și devotamentul lor față de muzica pe care o propun. Pentru a crea o experiență cât mai bogată pentru audiență, concertele Anton Pann sunt adesea însoțite de video-proiecții, jocuri de lumini, inserții actoricești etc. Unele concerte se bucură de prezența unor muzicieni internaționali celebri sau de experimentări care presupun intercalarea muzicii vechi cu inserțiuni electro și jazz.


***

 Expoziția Restitutio Cantemir

Expoziția Restitutio Cantemir prezintă reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale.


De asemenea, o parte însemnată a pieselor expoziției va consta în arhiva de cancelarie lui Dimitrie Cantemir, aceasta fiind posibilă cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române, filiala Iași a Arhivelor Naționale, precum și Muzeul Literaturii Române. Alături de aceste documente de arhivă, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii), ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie în tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.


Înscrieri la: anmeldung@rki-berlin.de .