Concert caritabil pentru victimele și refugiații din Ucraina, la Institutul Internațional American din Madrid

Un concert caritabil pentru victimele și refugiații din Ucraina va avea loc marți, 19 aprilie, ora 19.00, în sala de evenimente a Institutului Internațional American (Calle de Miguel Ángel, 8) din Madrid, centru cultural de referință fondat în 1903, și va fi organizat de Ambasada României în Regatul Spaniei și Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Crucea Roșie Spania.

Trei muzicieni spanioli cu o strălucită carieră internațională, Jesús Reina, vioară, Adolfo Gutiérrez Arenas, violoncel, și Josu de Solaun, pian, se unesc pe scenă, într-un act caritabil, pentru a aduce prin muzică o frântură de speranță, de alinare și de respect curajosului popor ucrainean.

Dorim ca cele trei piese interpretate să fie imnurile și elegiile noastre, rugăciunile și speranțele noastre pentru Ucraina și poporul său curajos. Speranțele noastre pentru ei sunt încredințate muzicii, pentru că se spune că muzica începe acolo unde se termină cuvintele și, în fața a ceea ce se întâmplă, aproape că nu mai avem cuvinte...”, declară cei trei artiști, ca respect pentru poporul ucrainean.

Programul concertului:

Imnul Europei

Franz Peter Schubert (1797-1828)

Sonata en La Minor, “Arpeggione”, D. 821 (1824)

George Enescu (1881- 1955)

Impresii din copilărie, Op. 28 (1940)

Johannes Brahms (1833-1897)

Trio în Si Major, Op. 8 (1854)

Jesús Reina, violonist, cu un „sunet frumos caracterizat de o adevărată muzicalitate, temperament și carisma” (El País). A cântat cu orchestre precum Teatrul Mariinsky, Orchestra de Cameră din München, Centrul Național de Arte (Canada), Simfonia din Asturias, Simfonia din Barcelona și Filarmonica din Malaga. De asemenea, a colaborat cu Valery Gergiev, Eiji Oue, Pinchas Zukerman, Amanda Forsyth, Paul Neubauer și Øyvind Gimse. Jesús Reina a concertat în locații renumite: Carnegie Hall's Weill Hall, Steinway Hall, Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Wiener Konzerthaus, Wiener Saal, Glinka Hall a Filarmonicii din Sankt Petersburg, Madrid National Auditorium, Palau de Barcelona, ​​​​Palau de Valencia și Teatrul Cervantes. A obținut următoarele premii: „Poarta Andaluziei”, „Opera muzicală a anului” și „Medalia de onoare” din Malaga. A absolvit cu o diplomă de master la Manhattan School of Music, cu Patinka Kopec și Pinchas Zukerman, primind premiul Raphael Bronstein. Este co-fondatorul și directorul Málaga Clásica și Academia Galamian, unde este profesor de vioară și violă.

Din părinți spanioli și născut la Munchen, Adolfo Gutiérrez Arenas este unul dintre violonceștii spanioli cu cea mai mare recunoaștere internațională. După ce a absolvit Școala de Muzică Reina Sofia, a studiat cu Frans Helmerson, a continuat cu Lluís Claret și a primit cursuri despre legende pentru violoncel precum János Starker. În 2002 a câștigat Premiul Ravel ca solist și muzician de cameră și, de atunci, a lucrat cu orchestre importante precum London Symphony Orchestra, London Philharmonic și Montreal Symphony, precum și în săli emblematice, precum Concertgebouw. din Amsterdam, Teatrul Ford din Los Angeles sau Gewandhaus din Leipzig. În Spania, Gutiérrez Arenas a cântat cu Orchestra Națională a Spaniei, Simfonia Castilla y León, OBC, Simfonia Galiția, Filarmonica Malaga, Simfonia din Bilbao, Simfonia RTVE sau Orchestra Principatul din Asturias, printre altele, pe lângă faptul că a oferit recitaluri la Palau de la Música Catalana sau Euskalduna din Bilbao. Adolfo cântă la un instrument realizat în Cremona, în 1673, de Francesco Ruggeri, împrumutat cu generozitate de patroni anonimi, cu colaborarea neprețuită a lui Thomas Wei de la fundația Florián Leonhard Ltd. Londra.

Josu de Solaun, pianist prolific, cântă în cele mai prestigioase scene muzicale din lume ca solist de concert cu orchestre, muzician de cameră, solist și compozitor. Este singurul câștigător spaniol al Premiului I la Concursul Internațional de Pian al XIII-lea George Enescu de la București (2014) și al Marelui Premiu al XV-lea Concurs Internațional de Pian José Iturbi (2006). A cântat ca solist cu orchestre precum Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Filarmonica La Fenice din Veneția, RTVE, Orchestra Radio și Televiziune RTE Dublin, Orchestra Simfonică Națională din Columbia, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica George Enescu din București, Orchestra Radio Cehă, Orchestra Filarmonică Regală din Galicia, Orchestra din Valencia, Simfonia Euskadi, Filarmonica din Mexico City și Orchestra Simfonică din Bilbao, printre altele. Este absolvent al Școlii de Muzică Manhattan din New York, unde și-a obținut doctoratul în Arte Muzicale. În 2019, Klaus Iohannis, Președintele României, i-a acordat titlul de Ofițer cu distincția Meritul Cultural.

Pentru a sprijini cauza umanitară a acestui eveniment, publicul invitat are oportunitatea de a contribui cu o donație liberă în contul pus la dispoziție de Crucea Roșie Spania și deschis special pentru această inițiativă: https://www.stockcrowd.com/standard-c5897223-7e92-463e-aae6-7da8ccb59f2f (Ajutor umanitar Ucraina).