Cineaști români participă la cea de-a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român de la Praga susține participarea cineaștilor români la a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, în perioada 30 iunie - 8 iulie 2023, în cadrul căruia au fost selectate lungmetrajul de ficțiune Mammaliaˮ în regia lui Sebastian Mihăilescu și lungmetrajul documentar „Arsenie. Viața de apoiˮ, în regia lui Alexandru Solomon.

Lungmetrajul de ficțiune semnat de Sebastian Mihăilescu, Mammalia, produs de microFILM, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, va avea premiera în Cehia în selecția oficială a programului ,,Imagina”. Programul aduce în prim-plan filme cu o abordare neconvențională a narațiunii și a stilului. Selecția „Imagina” se concentrează pe viziuni distincte și radicale ale limbajului cinematografic.

Mammalia spune povestea unui bărbat plecat în căutarea bărbăției. Camil, un etern învins de 39 de ani, încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu viața lui și cu câteva apariții stranii care par să aibă legătură cu prietena lui. Când ea dispare după ce se întâlnește cu un fost iubit, Camil pleacă în căutarea ei, iar coșmarul continuă. Ajunge într-o comunitate secretă dedicată fertilității, pe malul unui lac. În peisajul acesta idilic, descoperă ceva mult mai tulburător. Din distribuție fac parte: István Téglás, Mălina Manovici, Denisa Nicolae, Steliana Bălăcianu, Rolando Matsangos, Mirela Crețan. Scenariul este semnat de Andrei Epure și Sebastian Mihăilescu, imaginea de Barbu Bălășoiu, montajul de Cătălin Cristuțiu, scenografia de Anca Lazăr, producătoare – Diana Păroiu, Ada Solomon.

Delegația filmului la Karlovy Vary va fi compusă din Sebastian Mihăilescu (regizor), István Téglás(actor principal). Filmul va fi proiectatpe data de 3 iulie 2023, ora 16:00, în Thermal`s Grand Hall, Karlovy Vary.

Program: 

Vineri, 30.6. - 22.30 - Divadlo Husovka

Luni, 3.7. - 21.00 - KinoČas

Marţi, 4.7 - 13:30 - Divadlo Husovka


Lungmetrajul semnat de Alexandru Solomon, Arsenie. Viața de apoi, produs de microFILM, realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, va avea premiera mondială înselecția oficială a programului „Proxima” care celebrează originalitatea vocilor artiștilor dintr-un spectru cinematografic diversificat. Selecția „Proxima” promovează regizori debutanți, dar și nume consacrate ce se fac remarcate prin abordări îndrăznețe. Cel mai recent film semnat de Alexandru Solomon ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca împreună cu douăzeci de pelerini aleși în urma unui casting. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor necredincios, acest road movie surprinde realitatea puterii socio-economice a Bisericii într-o lume care nu mai are de ales decât să creadă în miracole. Scenariul este semnat de Alexandru Solomon, imaginea de Tudor Platon, Marius Beșu, montajul de Cătălin Cristuțiu și Sophie Reiter, producător - Ada Solomon.

Delegația filmului la Karlovy Vary va fi compusă din Alexandru Solomon (regizor), Ada Solomon (producător), Diana Caravia (producător executiv), Tudor Platon (imagine), Marius Beșu (imagine), Cătălin Cristuțiu (monteur).

Program: 

Duminică, 2.7. - 16:00 - Karlovarské městské divadlo

Luni, 3.7. - 12:30 - Kino Čas

Marţi, 4.7. - 10:00 - Lázně III

Miercuri, 5.7. - 11.30 - Kinosál B


Delegațiile celor două filme vor avea întâlniri cu profesioniști internaționali din domeniul cinematografiei pe tot parcursul deplasării lor la Karlovy Vary și vor promova cinematografia românească.