„CHINA MEETS ROMANIA. Future Folk”: o viziune nouă asupra interpretării costumului popular

ICR Beijing în parteneriat cu Alumnus Club pentru UNESCO organizează evenimentul „CHINA MEETS ROMANIA. Future Folk”, în perioada 11 aprilie – 20 iunie 2019, la sediul institutului din Beijing, și în zilele 14 și 15 aprilie 2019, la Sala de Expoziții Anhui Weirui Qiche din Hefei.

Evenimentul marchează două evenimente importante ale anului 2019: preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România și împlinirea celor 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte și 15 ani de la lansarea Declarației Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre Romania si R. P. Chineză.

CHINA Meets ROMANIA este un proiect internațional care dezvoltă progresiv proiectul FUTURE FOLK lansat în 2018 la inițiativa Organizației Alumnus Club Pentru UNESCO, în colaborare cu artista Carmen Emanuela Popa. Încă de la început proiectul și-a dorit o viziune nouă asupra interpretării costumului popular, punând astfel în discuție revigorarea patrimoniului cultural imaterial din România. Piesele vestimentare semnate de artistă au la baza surse de inspirație din valorile estetice ale costumului popular românesc, dar și ale minorităților naționale. Tandemul vizual pe care designerul îl propune prin omogenizarea celor două lumi, China – România, este o explozie stilistică prin folosirea de tehnici noi din arta contemporană, juxtapunerea de elemente simbolistice ale unor culturi aparent antitetice, de la tradițional la urban, plecând de la linia originală a costumului popular.

Institutul Cultural Român de la Beijing găzduiește această amplă expoziție în Galeria a instituției, aflată în celebrul ansamblu arhitectural SOHO Galaxy cu o amprentă unică futuristă proiectat de Zaha Hadid în China, Institutul Cultural Român devenind astfel un partener important de promovare a valorilor culturale românești în lume, prin misiunea sa de cooperare interculturală. Expoziția va migra apoi într-un alt spațiu de expunere, cel al Muzeului de Artă Contemporană din Hefei, Provincia Anhui.

Este un experiment cultural între Est și Vest, printr-un apel la arta emergentă, o trecere retorică de la Obiectul Vestimentar la Obiectul de Artă Contemporană prin construcție și deconstrucție, augmentarea volumelor, simfonie de simboluri conceptuale și cromatice.

„A lua acest cumul de istorie culturală la bord nu este o sarcină ușoară pentru designerul român Carmen Emanuela Popa, însă mesajul este important și, sperăm, cu multiple reverberații; avem nevoie de un vânt de schimbare în lumea actuală care caută fenomenul fashion și care trebuie să vină exact din surse precum folclorul și alte locuri decât din lumea modei vestică paneuropeană. ” – Sanda Miller, Jurnalist și Critic de modă, Londra

„Hanfu-ul chinezesc este reinterpretat acum, cu materialități întâlnite în industria de sportswear, neopren sau texturi impermeabile, dar și cu țesături specifice portului popular românesc, spre exemplu pânza de bumbac sau lână. Flori de cireș sunt pictate pe un ansamblu cu trimiteri la linia portului popular românesc, pe un material impermeabil sport de culoare alb neon. Baticul românesc este un element care unește într-o manieră neo-contemporană cele două stiluri. ” – Carmen Emanuela Popa

Alumnus Club Pentru UNESCO își propune, prin expunerea acestui proiect, să susțină creativitatea și valoarea acesteia în planul evolutiv al societății ca una dintre cele mai importante constante ale dezvoltării spirituale și umane în contemporaneitate.

În cadrul proiectului „CHINA MEETS ROMANIA”, prezentat la Beijing și Hefei, vor avea loc o serie de prelegeri susținute de doamna Daniela Popescu - Președinte Alumnus Club pentru UNESCO, Președinte al Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO și Expert UNESCO în proiecte culturale interdisciplinare, abordând o temă din arealul Patrimoniului Cultural UNESCO în România, de doamna Rodica Precupețu – Manager de Proiect, care va susține o prelegere pe tema România – Diversitate și respect pentru culturi, iar artista Carmen Emanuela Popa va evidenția expunerea cu detalii despre sursele de inspirație, demersul creator și mesajul dincolo de obiect, conceptul Future Folk cu valențe transnaționale.

Clubul Alumnus pentru UNESCO promovează diversitatea culturală și, în general, principiile și inițiativele UNESCO în cooperare cu societatea civilă. Organizația include în prezent membri din zece țări, inclusiv România, și promovează crativitatea și valorile umane prin acțiuni specifice domeniilor educației, științei și culturii, prin activități desfășurate la nivel național și internațional.

Artista Carmen Emanuela Popa insuflă lucrărilor sale conceptuale o dimensiune avangardistă, cu un puternic impact emoțional. Este doctorand în arte vizuale / design în cadrul Universității Naționale de Arte, București, instituție care i-a oferit în 2018 o bursă de studii la prestigioasa Universitate IUAV din Veneția, Italia. Lucrările sale au fost apreciate de publicații internaționale precum British VOGUE, Tatler UK sau The Huffington Post.

Expoziția va fi deschisă în perioada 11 aprilie – 20 iunie 2019, la sediul Institutului Cultural Român din Beijing, Galaxy Soho, Corp A, 10125-27 si în Hefei, Provincia Anhui, 14 – 15 aprilie, la Sala de Expoziții Anhui Weirui Qiche.