Caravană culturală în comunităţile de români din Ucraina (Regiunea Odesa)

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia" din Utkonosovka (Ismail) organizează în perioada 10–15 mai 2010 Caravana teatrului şi folclorului românesc la românii din Regiunea Odesa (Ucraina).

În program sunt incluse şase spectacole susţinute de trupa Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea şi tot atâtea reprezentaţii de muzică şi dans românesc ale Ansamblului Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail.

Teatrul Anton Pann va susţine şase reprezentaţii cu spectacolele Punguţa cu doi bani de Ion Creangă (scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu) şi Ciuboţelele Ogarului, după un text de Călin Gruia, poveste cu marionete pe fire (scenariul: Alin Antemir, păpuşile şi regia: Alin Antemir).

Caravana va ajunge în localităţile Cartal (Orlovka), raionul Reni – în data de 10 mai, Ciamaşir (Prioziornoe), raionul Chilia – în data de 11 mai, Borisăuca (Borisovka), raionul Tatarbunar – în data de 12 mai, Frumuşica Veche (Staroselie), raionul Sărata – în data de 13 mai, Satu Nou (Novosiolovka), raionul Sărata – în data de 14 mai şi Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail – în data de 15 mai.

Dupa estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de aproximativ 400 000 de persoane, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele concentraţii de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatică (Maramureşul de Nord).
În regiunea Odesa din Ucraina (Basarabia de Sud), spre deosebire de Bucovina de nord, situaţia şcolilor româneşti este mai dificilă ca urmare a faptului că, încă din perioada sovietică, românii din această regiune au fost recenzaţi sub denumirea de „moldoveni", încurajându-se sistematic, şi în acest spaţiu, ideea de „limbă moldovenească", distinctă de limba română.
Legislaţia ucraineană garantează învăţământul în limba maternă, dar autorităţile sunt preocupate de promovarea limbii de stat în sistemul educativ, în multe localităţi cu populaţie majoritar românească neexistând şcoli în limba maternă.
Partener media: Romanian Global News.