BRUXELLES. Șase artiști, despre tranzitarea promovării culturale în spațiul online

Ce înțelesuri are cuvântul transformare - individuală și socială în spațiul artistic românesc, în era post-COVID19? Ce tactici și strategii se folosesc pentru a recoloniza ceea ce este supranumit „real”? Cum se negociază valorile în aceste demersuri? Ce orizonturi societale se deschid - închid în aceste procese?

Proiectul multimedia „Reînscrierea - Serie de intervenții artistice în spațiul public digital” încearcă să răspundă la câteva dintre aceste întrebări, aducând împreună șase artiști vizuali din New Internet, în interacțiune, investiți față de narativa artei media în România, un spațiu discursiv mult prea rar ocupat ante-COVID19 din cauza constrângerii poziționărilor clasice față de fenomenul artistic în general, dar care a fost adus în actualitate ca urmare a distanțării sociale. Artiștii propun publicului internațional cinci lucrări publice adaptate la tranzitarea promovării culturale din spațiul real în spațiul online, în cadrul un proiect inovator generic de creativitate, realizat în exclusivitate pentru ICR Bruxelles și dezvoltat în trei orașe din România (Cluj-Napoca, București și Sfântu Gheorghe) și în Islamabad, PakistanLucrările artiștilor vor putea fi văzute pe rețele de socializare ale ICR Bruxelles în perioada 25 iulie - 15 august 2020.

«De la eruperea pandemiei coronavirus, s-au consolidat două curente majore:„după pandemie, lumea nu va mai fi la fel niciodată” și„după pandemie, viața noastră va reintra încet pe făgașul normal”. Aceste ipoteze coexistă pașnic - cu toate că, de fapt, cele două se contrazic flagrant. (...) Dar, în realitate, timpul va nivela și această contradicție: vrem - nu vrem, în următorul an, mulți dintre noi vom da ochii, individual, cu miniparadoxul nostru - și ne vom negocia fiecare, anevoios, o rezoluție. Va fi lung, dar va începe simplu. Arta, din poziția sa privilegiată, va putea să relaționeze la un nivel profund cu aceste procese. În special arta angajată social, prin instrumentarul său și prin capacitățile sale de documentare, comentariu, provocare sau critică va putea și va merita să întâmpine, să acompanieze, și să medieze aceste procese, individuale și de grup, de reînscriere pe orbitele realități sociale post-COVID19. »– preambulul proiectului propus de curatorul István Szakáts, președinte fondator al Fundației AltArt pentru Artă Alternativă și membru în Consiliul Director al Fderației Fabrica de Pensule - spațiu independent de artă contemporană din Cluj-Napoca.

Maria Brudașcă este artist vizual, specilizat în grafică, ilustrație, animație și educație culturală. Koter Vilmos practică lucrarea de artă bazată pe gesturi minimaliste și comentarii vizuale despre problemele sociale acute, pentru a interpreta subtil problemele etnice din regiunea natale. [Mircea Nicolaeeste un observator omniscient al schimbărilor aduse peisajului orașului București și produce propria poveste emoțională prin mici gesturi poetice. Ștefan Rusu este artist vizual, curator, editor și cineast, stabilit temporar la Islamabad, Pakistan. Mihai Iepure–Gorski este suficient de naiv pentru a crede că un singur gest corect articulat va schimba modul în care percepem realitatea, dar suficient de sănătos pentru a fi conștient că afirmația anterioară este grav supraevaluată.

„Reînscrierea” va debuta cu o discuție despre „Recolonizarea Realului - tactici și strategii artistice în era post-codiv”, miercuri, 22 iulie, ora 15.00. Evenimentul va avea loc pe Zoom, moderat de István Szakáts, cu participarea artiștilor contributori și a trei invitați speciali, Enzio Wetzel (Kyoto)– expert în „cultură și dezvoltare”, Fernando Vilarino (Barcelona) - expert în tehnologiilor bazate pe Computer Vision în domeniul Culturii pentru (re)valorificarea colecțiilor digitale, și Tayfun Kesgin (Sarajevo) – artist și profesor de limbi străine.