Bienala de Artă de la Veneţia

În zilele de 7, 8 şi 9 iunie va avea loc inaugurarea oficială a celei de-a 52-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, intitulată Pensa con i sensi – Senti con la mente. L'arte al presente (Gândeşte cu simţurile – Simţi cu mintea; Arta în prezent). Actuala ediţie – al cărei curator este criticul de artă american Robert Storr – înregistrează un număr record de ţări participante – 77 - şi peste 100 de artişti expozanţi. În afara prezenţelor tradiţionale, cea mai prestigioasă manifestare internaţională în domeniul artelor plastice va prezenta publicului noile tendinţe şi limbaje din panorama artistică contemporană. Invitata specială a ediţiei din acest an este Turcia, cu propriul pavilion naţional, alături de Africa, reprezentată prin expoziţia de artă contemporană Check List Luanda Pop, selecţionata de un juriu decis de însuşi curatorul Bienalei, Robert Storr. Totodată, ediţia din acest an a Bienalei înregistrează numeroase participări naţionale în premieră, precum Libanul sau Republica Moldova, al cărei proiect – având-o ca autoare PE Svetlana Ostapovici - va fi găzduit de spaţiile aflate la parterul Palatului Correr, sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, care intră astfel în circuitul oficial al prestigioasei manifestări. România se bucură în acest an de o multiplă reprezentare.
Astfel, proiectul expus în Pavilionul Naţional se intitulează LOW-BUDGET MONUMENTS
– autori Cristi Pogăcean, Mona Vătămanu, Florin Tudor, Victor Man, Christoph Buchel & Giovanni Carmine; curator - Mihnea Mircan; comisar - Mihai Pop. Proiectul este organizat de Fundaţia Plan B din Cluj-Napoca, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, ECUMEST, Galeria Plan B, Galleria Zero din Milano, Johnen + Schottle Galerie din Köln.
LOW-BUDGET MONUMENTS
propune o reflecţie asupra posibilităţilor şi condiţiei monumentului contemporan, asupra modalităţilor în care acesta poate fi interpretat în afara rolului său tradiţional. Lucrarile din Pavilionul României angrenează interpretări diferite ale monumentalităţii, examinând interacţiunile acestora cu subiectivitatea artistică, şi propun, totodată, moduri de regândire a locului şi a rolului public al artei, ca "grade zero" de la care pot fi construite noile monumente. La o altă secţiune a Bienalei, anume expoziţia colectivă internaţională, a fost invitat să participe Dan Perjovschi.
Pentru prima dată, în cadrul manifestării va fi organizat un târg de artă contemporană, intitulat Cornice Art Fair
, la care România este reprezentată de lucrările lui Nicu Ilfoveanu.
Cea de-a 52-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia va fi deschisă publicului până pe 21 noiembrie 2007.