Artistul Sandu Florea la Salonul European de Bandă Desenată

Vineri, 12 noiembrie 2010, de la ora 17.00, în cadrul Salonului European de Bandă Desenată, la Galeria ¾ de la Teatrul Naţional din Bucureşti va avea loc masa rotundă "Profil de Bandă Desenată", cu participarea artistului Sandu Florea (RO-SUA), urmată, de la ora 18.30, de ceremonia decernării premiilor „Sandu Florea".

Artist cu o carieră impresionantă în domeniul benzii desenate, începută în România şi continuată cu succes în Statele Unite ale Americii, Sandu Florea invită publicul român la o discuţie deschisă despre un domeniu fascinant şi cu un potenţial remarcabil.

Născut în 1946, Sandu Florea a debutat încă din studenţie, publicând în 1968 serialul Năzdrăvăniile lui Păcală în revista Luminiţa. După 1975 abandonează meseria de arhitect şi va trăi exclusiv din benzi desenate. Va deveni astfel cel mai prolific desenator român, publicând până în 1989 în aproape toate revistele şi almanahurile pentru copii şi tineret din ţară. A semnat nouă cărţi de BD, din cele 50 apărute în perioada comunistă, a desenat primele BD-western româneşti, adaptând romanele lui Nicolae Frînculescu, iar în 1990 a editat împreună cu acesta revistele de benzi desenate Carusel şi Proteus. La sfârşitul lui 1991, Sandu Florea emigrează împreună cu familia în Statele Unite. În aprilie 1992 debutează la cea mai importantă editură de benzi desenate din SUA, Marvel Comics. De atunci Sandu Florea a desenat aproape 300 de benzi desenate, ilustrând aventurile a aproape tututor super-eroilor americani: Conan the Barbarian, X-Force, Dr. Strange, The Executioner, Thunder Strike, Blade, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Spiderman Unlimited, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye, Batman R.I.P. etc. În prezent, artistul româno-american a devenit un nume inconturnabil în cataloagele marilor edituri de benzi desenate americane, Marvel, DC Comics, Dark Horse ş.a.

Trofeele „Sandu Florea" sunt acordate celor mai buni creatori români de BD începând cu 2001, când Sandu Florea a fost invitat de onoare la Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România, organizat la Muzeul de Artă din Constanţa. Cu acel prilej, Sandu Florea a devenit preşedinte de onoare al Asociaţiei Bedefililor din România.

Salonul European de Bandă Desenată este organizat sub egida EUNIC în România de Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Asociaţia Jumătatea Plină, Asociaţia Bedefililor din România, Editura M.M. Europe şi Librăria Cărtureşti.

Detalii: www.bandadesenataeuropeana.blogspot.com ; www.icr.ro/salon_bd