Artistele Cristina Ilinca și Anca Dragu, la Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht cu sprijinul ICR Bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles susține participarea artistelor Cristina Ilinca (sticlă) și Anca Dragu (ceramică) la Bienala Internațională de Sticlă și Ceramică de la Haacht, organizată în perioada 21-29 octombrie 2023. Vernisajul se va desfășura cu circuit închis vineri, 20 octombrie, ora 20.00, în prezența artiștilor invitați, a directorului artistic Maurice Van der Speeten, a curatorului Danielle Van Belle, a membrilor ICR Bruxelles, a oficialilor și a publicului deja câștigat de Bienalele organizate la Haacht. Evenimentul va avea loc la Centrul Comunitar Cultural din Haacht (GC Den Breughel of Haacht), unul dintre cele mai importante locuri din Belgia pentru expunerea artelor vizuale contemporane, cu precădere sticlă, ceramică, textile și hârtie.

Artistelor române le-au fost selectate șase lucrări: trei lucrări din seria Woman - Cristina Ilinca și trei lucrări din seria Pink - Anca Dragu. Operele vor fi expuse într-un context european, alături de 37 de artiști din alte 12 țări.

Lista participanților este următoarea:

Ceramică: Dragu Anca (RO), Avermaete Agnes,Berben Christine, Boute Lies, Cocquyt Maria, Lenaerts Els, Roos Marc, Tielemans Dieter (BE), Boogaard Marga, Eeckhout Marcel, Fransen Lucia (NL), Crulis Patrick, Le Berre Lénora (FR), Daria Sara, Marasso Livia (IT), Herma-Pasinska Jolanta (PL), Hildebrand Caz (GB), Lishovska Nina, Kantchev Ivan (BG), Link Esther (CH).

Sticlă: Ilinca Cristina (RO), Van Engeland Hennie, Gervais Git, Niessen Maria, Thomas Myriam, Van Cauteren Paul (BE), Birgele Leva (LV), Cushing Amy, Layne Rowe, Quinn Laura (GB), Arabyan Hari, Lachezar Dochev, Milev Elizar (BG), Gibson Hannah, Larsen Per René (DK), Van der Plas Vicky, Van Huffelen Linda (NL), Kalucki Andrzej (PL), Kalucki Andrzej (LT).

Cristina Ilinca prezintă conceptul său artistic în următorul mod: „Sunt artist în sticlă. Caut răspunsuri la întrebările pe care le adresez prin artă. Arta pe sticlă în principal, dar nu exclusiv. Viața mea și arta mea sunt acum o călătorie vie: adesea dificilă, uneori frustrantă, alteori plină de satisfacții, dar întotdeauna surprinzătoare și minunată. Trăiesc, muncesc și visez în România. Credința mea este că nu există un miracol mai mare decât existența vieții. Pentru noi, entitățile vii, viața este probabil cel mai norocos eveniment care s-a dezvoltat întâmplător, pe mica noastră planetă, ca fragment deosebit al procesului nesfârșit al vârtejului cosmic. Încerc să prind și să reflectez în munca mea miracolul vieții și uimirea noastră în fața ei.

În ceea ce o privește pe Anca Dragu, în viziunea sa „arta este menită să deschidă ferestre noi, să mărească universul oamenilor care interacționează cu eaArtista declara despre tehnica pe care o utilizează: ,,Lucrez cu tehnica colajului de porțelan sau modelare în gresie, creând serii de lucrări pentru fiecare idee sau concept. În practica mea artistică sunt incluse și pictura ceramică, mix de materiale și colaborare pe lucrări de instalare, cu alți artiști, pe medii mixte precum muzică și video.

Seria Bienalelor de la Haacht a început în anul 2012, obiectivul fiind acela de a prezenta artiști contemporani care au făcut din prelucrarea ceramicii și sticlei o adevărată artă.

Art Foundation Kunststichting Perspektief vzw, organizatorul acestor evenimente, se definește ca facilitator al dialogului dintre public și artiști, naționali și internaționali, susținător al artei contemporane, care interoghează medii diferite, narative multiple și perspective artistice flexibile. Fundația organizează patru bienale de artă vizuală: textile, sticlă, ceramică și hârtie, respectiv un târg anual de sticlă și ceramică, în aer liber, în luna mai. Bienalele de la Haacht au obținut o reputație de forum artistic de talie internațională, care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen.

Maurice van der Speeten, curatorul Bienalei caracteriza acest eveniment de anvergură în următorul mod:Bienala caută întotdeauna dialogul, acționează ca un ’difuzor’ de idei și concepte și deschide drumuri în domeniul ceramicii artistice contemporane și al artei sticlei;contribuie astfel la reînnoirea estetică, precum și la dezvăluirea de noi materiale și tehnici. Bienala oferă tuturor categoriilor de creatori, artiști confirmați sau emergenți, posibilitatea de a expune.Tinerii artiști (emergenți) sunt stimulați aici să urmeze în continuare calea ceramicii/sticlei artistice și să le permită să experimenteze mai profund potențialul creativ al lucrului cu materialul. Această ediție a adus la selecție 429 de artiști care au participat cu peste 1500 de lucrări din toată lumea, de diferite naționalități, care arată bogăția extraordinară a materialului ceramic și sticlă, precum și multele moduri în care acesta poate fi transformat prin imaginație și creativitate.Importanța acestei Bienale constă în oportunitatea pe care o oferă de a crește gradul de conștientizare a ceramicii și sticlei ca material pentru noi posibilități artistice și de a răspândi o formă unică de expresie care a avut puține oportunități în arta contemporană.

ICR Bruxelles a susținut participări ale artiștilor români la bienalele de Textile, Ceramică, Sticlă, Hârtie, toți artiștii beneficiind de aprecieri în timpul expozițiilor sau în presa de specialitate: Cristina Ilinca, Camelia Neagu (2014), Sabina Stan (2015), Ioan Nemțoi, Mihai Țopescu (2016) Edward Leibovitz (2018), Marijana Bițulescu, Gabriela Cristu, Daniela Frumușeanu, Mariana Grumăzescu Voicu, Maria Negreanu, Agatha Pricopescu (2019), Arina Ailincăi, Dan Popovici, Vlad Basarab (2021), Radu Ștefan Poleac, Nicoleta Bica Bucșaru (2022).