Artiste din România, la „Empower Her Art Forum” din Cairo, găzduit de Muzeul Național al Civilizației Egiptene

Artistele vizuale Anca Boeriu și Adriana Florea Băloiu vor reprezenta România la cea de-a doua ediție a Forumului internațional de artă din Egipt „Empower Her Art Forum” (EHAF), organizat de Artoday la Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC) din Cairo, în perioada 19-22 mai 2024. Cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, publicul va putea viziona în cadrul expoziției proiectul celor două artiste, „Dialogue of nurturing”, ce reunește lucrări ȋn tehnici și medii diferite, subliniind diversitatea și integrarea în contextul contemporan pornind de la pictură, grafică la instalaţie/obiect și video și structurat sub forma unui dialog vizual care subliniază originalitatea, creativitatea și forța artei create de femei. „Dialogue of nurturing“ propune o incursiune ȋntr-un spaţiu vizual extrem de personal al celor două artiste, populat de stiluri diferite, dezvoltând un interesant dialog între abstract și figurativ. 

„Fie ca vorbim de linii drepte, ferme, desen puternic ȋn lucrările Ancăi sau de tușe abstracte, saturate ȋn lucrările Adrianei, discursurile ambelor artiste se ȋntâlnesc prin concepte precum visul, iluzia, evadarea, libertatea, toate legate de uman, de existenţa noastră și de teme majore ale vieții pe care le abordează frecvent ȋn arta lor, potenţând latura sensibilă, dar puternică, neobosită și ocrotitoare a femeii artist, ȋn raport cu mediul ȋnconjurator, cu ritmul și cu provocarile sociale contemporane. Atât pentru Adriana, care își desfășoară activitatea ȋntr-o continuă cercetare a minţii umane și conturare a autoportretului psihologic, cât și pentru Anca, „Arta[…] nu este doar o confesiune, ci o reflexie a propriei vieţi”, scrie Anca Boeriu.

Empower Her Art Forum (EHAF) este organizat anual la Cairo pentru a sprijini și celebra artistele din întreaga lume. Datorită succesului primei ediții, a doua ediție a Empower Her Art Forum va avea loc în perioada 19-22 mai 2024 la Muzeul Național al Civilizației Egiptene (NMEC). Participă artiste din 40 de țări, selectate de organizatorul Artoday.

Explorând conceptul de Strength in numbers, EHAF își propune să creeze o platformă care dă putere artistelor, promovează egalitatea de gen și pledează pentru tratamentul echitabil și recunoașterea contribuțiilor artistice ale femeilor. Printr-un efort colectiv, această temă va asigura că femeile nu sunt doar sărbătorite, ci și recunoscute și compensate în mod egal pentru contribuțiile lor la artă și la societate în ansamblu, se arată pe site-ul EHAF/Artoday.

Web: https://empowerherartforum.com/

Despre artişti

ANCA BOERIU (n. 1957) – artist vizual, graficiană și gravor, profesoară la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, manager cultural şi curatoare, fondatoare şi coordonatoare a Biroului Erasmus (2005-2011), reprezentantă pentru România la Trienala de Gravură de la Chamalières/Franța (din 2000), iniţiatoarea Bienalei Internaţionale de Gravură de la Bucureşti (BIPB).

ADRIANA FLOREA BĂLOIU (n. 1979) – artist vizual, fondatoare şi curatoare a platformei de artă contemporană Go Art Projects şi a galeriei Go Contemporary, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Pictură – Bucureşti (din 2015), manager coordonator al Art Safari Kinder Bucureşti (2023), profesor de desen şi pictură la Go Art Kids Corbeanca (din 2020).