„Art Safari – Maeștrii artei românești”, la Chișinău de Ziua Națională a României

Expoziția de artă plastică românească „Art Safari – Maeștrii artei românești” se desfășoară în premieră la Chișinău în perioada 2 -11 decembrie 2022. Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația „Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.

Așadar, iubitorii de artă din Republica Moldova vor avea ocazia să admire 30 de lucrări monumentale, selectate din importante colecții private. Fiecare operă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o creează în lume. Artiștii români au împrumutat și au îmbinat cu dibăcie anumite elemente din lumea orientală și cea occidentală, realizând, astfel, capodopere marcante pentru patrimoniul cultural mondial. Printre pictorii români celebri pe care-i va putea admira publicul din Chișinău se numără:

· Nicolae Grigorescu (1838-1907) - considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este reprezentat în cadrul expoziției de la Chișinău prin lucrarea „Care cu boi venind de la câmp”.

· Samuel Mützner (1884-1959) - cu lucrarea „Scurteica roșie”. Opera lui Mützner este de o impresionantă diversitate tematică, cu o abordare stilistică occidentală, artistul experimentând cromatic până ce ajunge la o formulă unică în arta românească.

· Theodor Pallady (1871-1956) – cu lucrarea „Natură statică cu ulcior și ciuperci”. Opera a participat la „Expoziția Pallady”, organizată la Sălile Ateneului din București, în perioada 1-30 aprilie 1937.

· Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. La Chișinău vor fi expuse lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”.

De asemenea, vor fi expuse și opere de artă semnate de Arthur Segal, Petre Velicu, Gina Hagiu, Paul Scorțescu, Alexandru Istrati, George Mazilu, Hans-Mattis Teutsch, Iosif Iser, Ion Alin Gheorghiu sau Corneliu Baba. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată pe simezele din Republica Moldova.

Vernisajul va avea loc pe data de 2 decembrie 2022, începând cu ora 17.00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei (str. 31 august 1989, 115).