ARGENTINA. Lungmetrajul „Autoportretul unei fete cuminți”, la Festivalului de Film European de la Buenos Aires

Cea de a 17-a ediție a Festivalului de Film European (EUFF) de la Buenos Aires, la care vor participa 14 state membre UE, va avea loc în două etape, luna noiembrie 2020 și luna mai 2021. Tema ediției din acest an, în acord cu provocarile prezentului, este axată pe problematica egalitatății de gen sau, într-un sens mai larg, problematica femeii în societatea actuală. Organizat în sistem online, festivalul va cuprinde filme ce vor fi prezentate publicului argentinian în limita a 400 de vizualizări/ film, permise doar de pe teritoriul Argentinei (geo-blocked) www.cineueargentina.com.

Ambasada României la Buenos Aires, reprezentantul ICR în cadrul clusterului EUNIC local, în colaborare cu Biroul EUNIC, a optat, în acord cu tematica abordată în cadrul ediției din acest an, pentru prezentarea filmului de lungmetraj „Autoportretul unei fete cuminți”(2015), în regia Anei Lungu.

În cadrul secțiunii The European Film Meeting, coordonate de Delegația Uniunii Europene în Argentina și având suportul diferitelor ambasade și institute culturale acreditate în Argentina de către Uniunea Statelor Membre UE, au fost selectate de către organizatori patru țări ale căror producții cinematografice vor fi supuse unor dezbateri online pe platforma Zoom cu specialiști în domeniul filmului din Argentina. Filmul românesc a fost ales pentru a fi pus în discuție joi, 5 noiembrie 2020, în intervalul orar local 18.00-20.00, într-o dezbatere cu titlul„Seeing and hearing the invisible: cinema with a gender perspective”. La dezbatere vor participa Florencia Trudis (scenaristă și economistă) și Maitena Minella (scenarist și regizor audiovizual) care vor prezenta conceptele de bază ale principalilor gânditori ai cinema-ului feminist și vor implica auditența în analiza filmului „Autoportretul unei fete cuminți”,punându-se probleme precum: ce înseamnă o perspectivă a genului, care este rolul cinematografiei în construcția sau deconstrucția stereotipurilor.

Menționăm că România participă de această dată, în al patrulea an consecutiv la EUFF Buenos Aires. La ediția anterioară a festivalului de film, România a fost prezentă în ambele etape (în săli de cinema și on-line) cu „Un pas în urma serafimilor” (2017). Cei peste 500 de spectatori de care s-au bucurat proiecțiile românești, un număr triplu față de 2018, confirmă succesul participării românești precum și existența unui public argentinian tot mai numeros, pasionat de cinematografia românească. De asemenea, vizibilitatea foarte ridicată de care a beneficiat festivalul în presa locală, asigură filmelor românești o prezență online esențială înr-o perioadă în care acțiunile culturale nu sunt posibile.