Ana Blandiana, prezentă la „Los encuentros de Pamplona 72-22” și la Universitatea din Sevilla, cu sprijinul ICR Madrid

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la prima ediție a „Întâlnirilor Pamplona 72” / „Los encuentros de Pamplona 72”, Ana Blandiana, poetă, prozatoare și eseistă de excepție, va participa, cu sprijinul ICR Madrid, duminică, 16 octombrie 2022, ora 17.00, la masa rotundă „Ana Blandiana sau curajul de a exprima inexprimabilul”, alături de traducătoarea Viorica Pâtea și autorul spaniol Jordi Doce. „Los encuentros de Pamplona 72-22” este o întâlnire internațională de cultură, artă și gândire, care se desfășoară în orașul Pamplona, regiunea Navarra, în perioada 6-18 octombrie 2022. De asemenea, ICR Madrid și Consulatul General al României la Sevilla, împreună cu Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Sevilla, organizează marți, 18 octombrie 2022, o întâlnire literară cu Ana Blandiana, la sediul Facultății.

Masa rotundă din cadrul evenimentului „Los encuentros de Pamplona 72-22” va aborda, de asemenea, poezia Anei Blandiana, poetica sa și contribuția sa la tradiția realismului magic, exemplificată în două volume de povestiri scurte al căror impuls călăuzitor este rezumat în următoarea aporie: „Fantasticul nu se opune realului, este doar reprezentarea sa plină de semnificații. A-ți imagina înseamnă a-ți aminti." Definind poezia ca o încăpățânare de a exprima inexprimabilul, versul său încearcă cu o intensitate aproape religioasă să definească miracolul existenței între sacrificiul iubirii și sacrificiul luptei. De aici și convingerea sa că „Poezia nu este făcută să strălucească, ci să lumineze".

Figură legendară în literatura română și una dintre cele mai influente voci feminine din literatura contemporană, Ana Blandiana este o mare personalitate europeană, o reprezentantă a valorilor umaniste și o militantă a justiției sociale. Poeta aparține generației scriitorilor care își asumă rolul de martori ai timpului lor și care concep literatura ca pe o formă de rezistență morală la teroarea istoriei. Înarmată nu doar cu poezia sa, ci și cu dorința de a reconstrui societatea civilă, Ana Blandiana a avut curajul să pătrundă în viața publică și să se opună dictaturii românești. În anul 2016, a primit, la Gdansk, premiul „Poetul european al libertății”.

„Los encuentros de Pamplona 72-22” este o întâlnire internațională de cultură și reflecție asupra provocărilor complexe ale lumii contemporane și analiza celor mai urgente probleme sociale. Gândirea, artele, literatura și muzica sunt instrumente de examinare, întotdeauna bazate pe dialogul și intervenția celor mai relevante personalități ale scenei mondiale și pe numeroase propuneri artistice în conformitate cu noile forme propuse de lumea contemporană. Organizată de Guvernul Navarei și inspirată de cea de-a 50-a aniversare a „Întâlnirilor Pamplona 72”, manifestarea este un eveniment multidisciplinar care cuprinde 27 de dialoguri, mese rotunde și conferințe, cinci ateliere de creație și 35 de activități artistice, cum ar fi concerte de muzică contemporană, dans, spectacole scenice, musicaluri, proiecții de film și expoziții.