Academia itinerantă Andrei Şerban la New York

Început în 2007, programul Academiei itinerante este conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind actori, scriitori sau artişti vizuali. După succesul repurtat cu „Spovedanie la Tanacu", ICRNY a iniţiat al doilea proiect amplu al Academiei itinerante Andrei Şerban, care a început în această vară la Horezu (în judeţul Vâlcea) şi va continua timp de 10 zile la New York, între 25 septembrie – 6 octombrie. El se va finaliza într-o prezentare care va avea loc la Martin E. Segal Theatre Center al CUNY (City University of New York), partener constant al ICRNY în programul New Drama dezvoltat începând din 2006, ce va urmări parcursul programului Academiei itinerante de la începutul acesteia în 2007 şi până în prezent, pe baza documentării video realizate în tot acest interval. De asemenea, evenimentul va fi acompaniat de o lansare şi prezentare specială dedicată albumului „Andrei Şerban. Călătoriile mele" în faţa publicului new-yorkez.
Lucrul în format laborator şi repetiţiile se vor desfăşura în spaţiile ICRNY. Actorii participanţi sunt: Ioana Barbu, Andreea Bibiri, Lia Bugnar, Boris Gaza, Radu Iacoban, Marius Manole, Maria Obretin, Liliana Pană, Ioana Pavelescu, Matei Rotaru. Lor li sse va alătura artistul vizual Matei Branea, care a realizat scenografia şi documentarea atelierului de la Horezu.
Complementar lucrului de laborator, actorii români vor avea ocazia să vizioneze o serie de spectacole în New York şi să participe la întâlniri cu profesioniştii din domeniul artelor spectacolului din metropola americană (în colaborare cu Martin E. Segal Theatre Center al CUNY, Theatre Communications Group, Lark Theatre etc.).

Academia itinerantă propune un cadru de lucru experimental complet inedit pentru contextul teatral din România, fiind atât un laborator de formare pentru tinerii actori, cât şi un generator de producţii realizate într-un format de colaborare excepţional, dată fiind implicarea în proiect a unor actori afiliaţi multor teatre din întreaga ţară. Prezentarea proiectului într-un cadru deopotrivă academic şi experimental, deschis proiectelor internaţionale, precum cel de la Martin E. Segal Theatre Center al CUNY, reprezintă o deschidere extraodinară şi o oportunitate atât pentru dezvoltarea în viitor la New York a Academiei itinerante, cât şi pentru continuarea schimburilor teatrale româno-americane. Actorii români au ocazia să cunoască contexte şi formate de lucru diferite, intrând în contact cu scena de teatru new-yorkeză, ceea ce reprezintă o experienţă unică pentru orice profesionist din artele spectacolului.
Stagiul american va include de asemenea o lectură-laborator a textului "Răpiţi la New York", scris de Lia Bugnar în urma atelierului de la Horezu, care va avea loc în 4 octombrie în sala Auditorium a ICR New York.
Prezentare: LUNI, 5 octombrie
MARTIN E. SEGAL THEATRE CENTER
The Graduate Center CUNY
intrare liberă

Academia itinerantă 2007