a treia stagiune muzicală / TRIGON

Institutul Cultural Român din Lisabona vă invită sa asistaţi la irezistibilul show Trigon, programat la cunoscutul club Onda Jazz (Arco de Jesus 7, Alfama) în data de 28 iulie 2010, orele 22h30 şi Museu do Oriente (Avenida Brasília, Doca de Alcântara - Norte), în data de 29 iulie 2010, orele 21h30.
Grupul Trigon din Chişinău a făurit, în ultimele două decenii, o briantă sinteză între tradiţiile muzicale româneşti şi spiritul inovativ al jazzului. Înfiinţată în 1992, formaţia este deja binecunoscută pe plan mondial (are la activ turnee şi participări la importante festivaluri de jazz din Franţa, România, Spania, Norvegia, Rusia, Noua Zeelandă, Portugalia, Japonia, Croaţia, Austria, Italia, Olanda, Lituania, Polonia, Serbia, Letonia, Canada, Georgia, Cehia, Estonia, Germania, Anglia, Ucraina etc.)
Fondatorul şi liderul grupului, Anatol Ştefăneţ, a cărui virtuozitate muzicală frizează genialitatea, este considerat în cercurile de specialitate drept cel mai important reprezentant al violei în jazzul actual. În plus, el a ştiut să îşi selecteze ca parteneri artistici muzicieni pe măsura personalităţii sale. Formula actuală îi include pe Dorel Burlacu/instrumente cu claviatură, muzicuţă; Alexandru Arcuş/saxofoane, flaut; Gari Tverdohleb/baterie, percuţie, xilofon. În 2007, Trigon a efectuat un turneu portughez de succes, cu apariţii la Festivalul Internaţional de Jazz Portalegre, Auditoriul IFP şi Asociaţia Artelor Alternative din citadela universitară Evora. Cu acea ocazie, venerabilul sculptor Lagoa Henriques îi felicitase pe muzicieni, apreciind că asistase la cel mai reuşit concert de jazz prezentat în Portugalia în anii 2000.