1 martie - Ziua Mărțișorului

ICR Bruxelles propune sărbătorirea Zilei Mărțișorului prin organizarea unui atelier de creație realizat cu un grup de copii din cadrul comunității românești din Belgia. Evenimentul va avea loc în data de 1 martie 2021, în parteneriat cu secția lingvistică română de la Școala Europeană nr. 4 Bruxelles (EEB4).


Atelierul organizat cu sprijinul ICR Bruxelles, în anul 2020, a fost deosebit de apreciat și amplu promovat de Școala Europeană de la Bruxelles, motiv pentru care continuarea acestui proiect cu prestigioasa instituție de învățământ este oportună.

Workshop-ul organizat la EEB4 are o componentă educativă și urmărește păstrarea vie a tradiției românești / balcanice a Mărțișorului precum și cunoașterea și cultivarea unor tehnici specifice de realizare a acestor obiecte-simbol. Prin sărbătorirea Zilei Mărțișorului - realizarea unor mărțișoare, desene și o discuție, adaptată nivelului de vârstă, elevii dobândesc cunoștințe despre semnificația mărțișorului și despre importanța Patrimoniului UNESCO.

În cadrul atelierului, elevii vor afla despre semnificația mărțișorului și despre programul UNESCO. Lucrările acestui atelier vor fi expuse în școală, astfel toți elevii școlii, proveniți din diverse țări ale UE, să poată intra în contact cu această veche tradiție românească.

Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității prin decizia luată în6 decembrie 2017, în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (Jeju, Coreea de Sud). Demersurile au fost conjugate la nivelul tuturor țărilor europene în care această frumoasă tradiție a primăverii există, cu unele diferențe de formă, dar în același spirit al sărbătorii renașterii naturii. Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova – iar comitetul UNESCO a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista reprezentativă a patrimoniului imaterial mondial.

Sărbătoarea Mărţişorului este una dintre cele mai vechi, reprezentative şi răspândite tradiţii româneşti, parte a patrimoniul cultural românesc. Mărţişorul este sărbătorit în comunităţile româneşti din întreaga lume.

Proiectul se înscrie în linia proiectelor de diplomaţie publică și culturală care marchează patrimoniul cultural european comun şi care pune în valoare, printr-un proiect de parteneriat, buna cooperare între ICR Bruxelles și instituțiile de învățământ din Benelux.