Ziua Culturii Naționale – 2023

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul a organizat, în marja celebrării Zilei Culturii Naționale – 2023, o după-amiază literară la Centrul de Evenimente Aynalı Gecit situat pe cunoscutul bulevard pietonal Istiklal din metropola turcă.

Evenimentul literar a avut loc în prezența poetului turc Erkut Tokman, un bun cunoscător al liricii eminesciene, cu participarea unor invitați de seamă din mediul cultural și literar autohton.

Manifestarea culturală a debutat cu prelegerea intitulată Percepţia poetică eminesciană. Importanţa şi locul poetului român în literatura română și turcă, continuând cu un recital de poeme prezentate de cunoscuții poeți turci, Mesut Șenol (La steaua), Mustafa Köz (Departe sunt de tine...) și Osman Bozkurt (Mai am un singur dor).

Erkut Tokman este poet și traducător turc, membru PEN Turcia și Italia. A publicat, în decursul timpului, mai multe cărți de poezie, iar cea mai recentă , „Lupoc”, a fost primită cu mult entuziasm pe scena liricii turcești. A fost distins cu mai multe premii, dintre care menționăm: Premiului de Poezie Quasimodo Jaci, precum și Premiul pentru Traduceri conferit de Ministerul Culturii din Italia. A tradus mai multe poeme eminesciene din limba română în limba turcă.

Mesut Șenol este un poet turc, care a publicat 13 cărți până în prezent. Deține numeroase premii literare și este membru în cadrul: Centrului PEN din Turcia, Uniunii Scriitorilor Turci, Asociației Traducătorilor de Cărți, Fundației Film-San, BESAM, Asociației Jurnaliștilor din Turcia, Federatiei Scriitorilor si Jurnalistilor. De asemenea, este membru al Consiliului Scriitorilor și Traducătorilor de la Marea Baltica, Marea Neagră și Mediterană, cu sediul în Rodos. Este reprezentantul Turciei la Liceo Poetico De Benidorm, cu sediul în Spania, și este membru al Movimiento Poetas del Mundo. A câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Literatură Galetteo City organizat la Istanbul. A fost distins cu premiul TULLIOLA-RENATO FILIPELLI 2019, Italia. A tradus în limba turcă poeziile poeților români Niculina Oprea și Dorel Cosma. Este cadru didactic la Universitatea Bahçeşehir, Istanbul. De asemenea, activează în cadrul Departamentul de Traduceri al Universităţii Yeditepe și este redactor-şef al revistei Papyrus.

Mustafa Köz este un poet turc care a scris numeroase cărți de poezie, cugetări și aforisme, cum ar fi: Ay Düşü (1990), Su Resimleri (1991), Yengeç Sepeti (1992), Işıkları Karartmayın Çocuklar (1992), Salıdan Önceki Pazartesi (1995), Sonsuzluk Taşta (1998), Ateş Bağı (2003), Açık Yara (2004), Çan Uykusu (2005), Yazıtlar (2009), Çigan Şiirleri (2011), Öncü Yağmur (2011), Küçük Uykular Bahçesi (2012), Yıldız Değirmeni (2014), Sessiz Düğüm (2015), Rüzgâr Yanığı (2015), İki Yüzlü Zar (2018), Yaralı Boşluk (2021), Sincabın Gölgesi (2008), Gölgenin Külü (2016), Şiir Taşı (2016). Selecții din poeziile sale au fost traduse în franceză, engleză, română, kurdă, catalană, germană, spaniolă, macedoneană, georgiană, chineză și arabă. A participat la festivaluri internaționale de poezie

Osman Bozkurt este un poet și scriitor turc, membru TYS (Uniunea Scriitorilor Turci), BESAM (Asociația profesională a autorilor de lucrări științifice și literare) și al Asociației Scriitorilor Turci. Printre premiile literare obținute se numără: Premiul acordat de Kar Edebiyat, premiul acordat pentru cartea de poezie apărută în România sub numele de ŞOAPTA VISELOR, diploma de excelență acordată de „Fundația Dragos Vrânceanu” pentru contribuția la construirea unei punți literare româno-turce, premiul GOLDEN HEART din Kârgâzstan, aprecierea academică primită în Bolivia pentru poezia KÖKNAR. Lucrările sale au fost incluse în diferite antologii mixte cu tematice naționale și internaționale. Poeziile sale au fost traduse în limbile engleză, spaniolă, rusă, kârgâză, uzbecă, hindi, română și macedoneană. Cărți publicate: Kumdaki Resim-1995, Değiniler-1996, Umutlu Söyleşiler-1996, Düşlerin Gölgesi-2000, Üzerime Yağıyorsun-2006, Göçebe Yazılar-2008, Buluşma-2010, Günler Dilsiz-2013, Bir Portre AFŞAR TİMUÇİN-2014, Düşlerin Fısıltısı-Şoapta Viselor 2018, Şiir Evreni-Yaşayan Romanyalı Şairler Seçkisi-2019, Bahane-2021, Edebiyatımızda Ruşen Hakkı-2021. Este coautorul volumelor: Çağdaş Romen Şairleri Antolojisi-2011, Güngör Gençay’ın Ardından-2013, 60. Sanat Yılında BÜLENT HABORA-2014, Öykücü Metin İlkin’in Öyküsü-2014.

Evenimentul literar desfășurat în marja Zilei Culturii Naționale – 2023 s-a înscris în manifestările de diplomație publică și culturală, dar și a celor de suscitare a interesului publicului turc pentru literatura română.