Zilele Culturii Române în jurul Mării Egee: patru orașe, două săptămâni, 20 de evenimente

Zilele Culturii Romane in jurul Marii Egee patru orase, doua saptamani, 20 de evenimente

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul derulează, în perioada 20 noiembrie – 3 decembrie 2014, un program de mare anvergură dedicat Zilei Naționale. Organizat în premieră de ICR Istanbul, programul „Zilele Culturii Române” este conceput în acest an pentru a promova valorile culturale românești în zona egeeană, zonă cu puternice influențe culturale și istorice comune si se va derula în patru orașe, timp de două săptămâni, cuprinzând 20 de evenimente.
Evenimentele vor debuta pe 20 noiembrie la Izmir, cel mai important oraș de pe coasta turcească a Mării Egee, și vor continua la Çanakkale, important centru universitar. Caravana culturală va trece apoi în Grecia, oferind și publicului din Salonic, cel mai important centru cultural și universitar din nordul Greciei, posibilitatea întâlnirii cu artiștii români. Ultima parte a proiectului se va desfășura la Edirne, oraș mai puțin familiarizat cu proiectele ICR Istanbul în trecut. Anul 2014 a marcat o premieră în istoria ICR Istanbul deoarece pentru prima dată a organizat evenimente dincolo de granițele țării de reședință, extinzându-și activitatea la Salonic.
Programul Zilelor Culturii Române va include spectacole de teatru, proiecții de scurtmetraje românești din ultimul an, întâlniri cu studenții și profesorii universităților locale, master class-uri oferite de artiștii români, întâlniri cu publicul și cu artiști locali, expoziția foto-documentară Adakale Is Alive!, concerte ale trupei de electro world music Cobzality, precum și recitalul excepțional al sopranei Otilia Rădulescu Ipek de la Opera de Stat din Istanbul.

Trupa de teatru Doi dintre noi, formată din actorii Ana Pepine și Paul Cimpoieru, va prezenta spectacolele „Doi dintre noi” și „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Trupa este cunoscută publicului turc după participarea din anii trecuți la festivaluri internaționale de teatru din Turcia, la Trabzon, Adana și Antalya.
Spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, creat pe structura basmului romanesc, spune o poveste actuală despre călătoria în care Făt-Frumos-ul din noi pornește căutându-se pe sine, urmându-și menirea, dăruindu-se vieții spre bucuria lumii. Un drum plin de obstacolele vieții, cu căderi și ridicări, cu ocolișuri și cu lupte, cu ispitiri și ne-renunțări. Călătoria aceasta - care în realitate, are loc in noi inșine - este o înșiruire de evenimente minunate. Este un spectacol care vorbește despre viață și despre alegerile care ne definesc ființa și libertatea. „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este Basmul Ființei, este basmul devenirii omului. În cadrul Zilelor Culturii Române va fi prezentat la Izmir si Canakkale.

„Doi dintre noi” este o poveste ce depășește granițele culturale sau lingvistice, combinând mișcare scenică, muzică și imagini. Combinația perfectă dintre dans și teatru conduce spectatorul către o lume a visării. „Doi dintre noi” este despre viață, pur și simplu. O poveste de dragoste clasică, plină de sensibilitate și expresivitate. Gesturi pur umane unesc simțurile și arta și energia muzicală de la Vivaldi și Pierro dela Francesca și până la modul de viață contemporan. O piesă despre bărbat și femeie, despre condiția umană în lume, despre viață, pe cât de simplă, pe atât de puternică, modernă și clasică în același timp. În cadrul Zilelor Culturii Române va fi prezentat la Izmir, Salonic si Edirne.

Trupa Cobzality – un proiect cu suflet românesc – are în componență doi dintre percuționiștii de marcă a trupei Sistem, Florin Romașcu și Robert Magheți, cărora li s-au alăturat Bianca Purcărea, Cristian Moroianu și Dorin Cuibariu. Cobzality își propune să pună în valoare toate instrumentele tradiționale românești, printre care buciumul, naiul, cavalul sau cobza – instrument ce a inspirat denumirea trupei. Muzica tradițională românească este reinterpretată într-un context actual, cu o sonoritate contemporană. În timpul Zilelor Culturii Române vor concerta la Izmir și Canakkale.
Expoziția Adakale is Alive! este o inițiativă a ICR Istanbul în colaborare cu fotojurnalistul Bogdan Cristel și cu Comunitatea Insularilor Adakale din Istanbul și a fost creată special pentru Zilele Culturii Române 2014, fiind prezentată în toate cele patru orașe. Expoziția documentară este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Turcia și din fotografii recente ale acestora realizate de Bogdan Cristel. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând de peste 20 de ani la Agenția internațională de presă Reuters. Comunitatea Insularilor Adakale este compusă din familiile ce au decis să se stabilească în Turcia în urma scufundării insulei în vederea construirii barajului hidrocentralei Porțile de Fier. Membrii comunitătii au primit cu emoție și entuziasm propunerea de colaborare din partea ICR Istanbul, punând la dispoziția fotografului Bogdan Cristel numeroase fotografii de arhivă și obiecte aduse de pe insula dunăreană și depănând amintiri din trecutul comunității turce a insulei.
Otilia Rădulescu Ipek, prim-solistă a Operei de Stat din Istanbul, este născută la Pitești, România, și a urmat cursurile Conservatorului de Stat al Universității Istanbul. Începând cu anul 2001 a devenit solistă a Operei de Stat, după ce în anul 2000 a câștigat premiul Concursului Internațional de Canto Leyla Gencer. A oferit recitaluri în România, Germania, Grecia, Belgia, Estonia, Lituania, Letonia și Slovenia, fiind acompaniată de cele mai prestigioase orchestre din Turcia. Pentru recitalul oferit cu ocazia Zilelor Culturii Române soprana va fi acompaniată la pian de către Terane Abbaszade, de asemenea de la Opera de Stat din Istanbul.
ICR Istanbul, cu sprijinul Asociației Secvențe, propune publicului Zilelor Culturii Române selecția de scurtmetraje românești Romanian Short Waves 2014. Romanian Short Waves este un program care urmărește promovarea filmelor independente și a celor de școală și este susținut de Asociatia Secvente înca din anul 2008. Programul este prezentat în fiecare an la Festivalul de Film de la Cannes. Selecția cuprinde 154 de minute de scurtmetraje românești din ultimul an, printre care: 12 Minute, regia Nicolae Constantin Tănase, Brigada Neagră, regia Andrei-Nicolae Teodorescu, Cadoul, regia Dumitru Grosei, Calea Dunării, regia Sabin Dorohoi, Catafalce, regia Radu Constantin Vasile, Jurnal#2, regia Adina Pintile, Rio 2016, regia Bianca Rotaru, Sthorzina, regia Radu Mihai, Tuns, ras și frezat, regia Bogdan Mureșanu. Regizorul Dumitru Grosei va fi prezent la Salonic unde va răspunde întrebărilor publicului.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” Istanbul a colaborat cu instituții publice și de învâțământ prestigioase din orașele ce vor găzdui evenimentele: Consulatul General al României la Izmir, Universitatea Economică Izmir, Primăria Metropolitană Izmir, Direcția Teatrelor de Stat din Turcia, Universitatea 18 Martie Çanakkale, Primăria Çanakkale, Primăria Salonic, Consulatul General al României la Salonic, Consulatul General al Turciei la Salonic, Consulatul Onorific al României la Edirne și Primăria Edirne.


PROGRAM