Zece publicații culturale în limba română din Republica Moldova primesc finanțare de la ICR „Mihai Eminescu” Chişinău

Institutul Cultural Român„Mihai Eminescu” de la Chişinău sprijină financiar apariția a zece publicații culturale în limba română din Republica Moldova, în urma concursului desfășurat în perioada mai – iunie 2023.

Consecvent tradiţiei sale de a susţine publicaţiile culturale de calitate din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău a organizat concursul de proiecte, pentru anul acesta, cu următoarele domenii de interes: reviste culturale dedicate elevilor/adolescenţilor; reviste culturale dedicate studenţilor şi tinerilor intelectuali; reviste culturale din afara Chişinăului; reviste culturale cu caracter literar-artistic, istoric, tehnico-științific și academic; reviste culturale dedicate creaţiei literare şi artistice a tinerilor; reviste dedicate didacticii predării limbii şi literaturii române sau cu altă tematică educativ-culturală.Cuantumul total al finanţării pentru revistele și publicaţiile în limba română aferent anului 2023 este de 100.000 lei.

Comisia de analizare a proiectelor a fost compusă din: Lucian Dan Teodorovici, Larisa Turea, Claudia Partole.

Publicațiile selectate de comisia de jurizare sunt: Destin Românesc, Dialogica, Gazeta satelor, Literatura și Arta, Noi, Philologia, Revista literară, Sud-Est Cultural, Timpul, Quadrat.

În 2023, Institutul Cultural Român împlinește 20 de ani de la înființarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scopreprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.“La 16 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea prin care limba română este limbă de stat în Republica Moldova. Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an, la 31 august, în România și în Republica Moldova.