VIENA. Trupa AMIFRAN, recital online de poezie în limba franceză, ca omagiu pentru Gheorghe Mocuța

De Ziua Internaţională a Francofoniei, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română Pentru Apărarea Şi Cultivarea Francofoniei din Arad) aduce un omagiu poetului, criticului literar şi profesorului arădean de limba franceză Gheorghe Mocuța (1953-2017). Cu acest prilej, va fi prezentat un material video, ce constă în recitarea a opt poezii din volumul Voyage/Exil al autorului arădean. Traducerea în limba franceză a fost realizată de Linda Bastide și Gheorghe Mocuța. Materialul video va fi difuzat cu subtitrare în limba română şi va fi disponibil pe paginile de site și Facebook ale AMIFRAN şi pe pagina de Facebook a ICR Viena.

Participanții la proiect sunt membri ai trupei de teatru licean francofon AMIFRAN, elevi la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad: Adelina Durgheu, Otilia Popa, Ileana Buzeșan, Maria Pătcaș, Selin Bakimci și Mihai Cîrnațu. Proiectul este coordonat de profesorul Florin Didilescu.

Profesorul de limba franceză Gheorghe Mocuța (1953-2017) a fost și poet, critic literar, traducător, redactor la revista de cultură Arca din Arad.

Proiectul marchează Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită anual pe 20 martie şi Ziua Internaţională a Poeziei (21 martie). ICR Viena este partener de comunicare al proiectului.

Înfiinţată în 1991, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad reunește elevi, în principal de la Colegiul Național „Moise Nicoară“. Atelierul de teatru francofon pe care asociația AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni de peste 25 de ani se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, accesul fiind gratuit. Obiectivele principale ale atelierului sunt cultivarea gustului pentru limba franceză, dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă în limba franceză, stimularea interesului pentru practicarea teatrului, formarea gustului și deprinderilor de consumator de teatru. Spectacolele realizate au fost jucate în diverse festivaluri din rețeaua ArtDrala (www.artdrala.eu) și mai ales în cadrul Întâlnirilor teatrului tânăr european de la Grenoble (www.crearc.fr) la care AMIFRAN participă constant din 2001. Din 1993, AMIFRAN organizează anual un festival de teatru în limba franceză pentru tineri, care are loc pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad, în ultima parte a lunii octombrie.

Mai multe informaţii despre activitatea AMIFRAN găsiţi aici: www.amifran.ro

„Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru și munca cu tinerii și-au găsit ecou la mulți profesori de franceză din țară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcționează actualmente în Constanța, Iași, Cluj, Dej, Huedin, Bistrița, Sighetu Marmației, Baia Mare, Slobozia, București, Târgu Jiu ș.a. Trupe din toate aceste orașe se reunesc anual la Arad în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN“. (profesorul Florin Didilescu)