„Veronica“ e sâmbătă la Londra

Cinemateca Românească, program care își propune să facă din sala de proiecţii a Institutului Cultural Român de la Londra o adresă curentă a cinefililor londonezi, prezintă sâmbătă, 27 octombrie 2012, un film cult al cinematografului românesc, Veronica, realizat de Elisabeta Bostan. Proiecţia îşi propune să fie o incursiune în cinematograful popular românesc, foarte prolific la rândul lui, dar şi un prilej de întâlnire pentru românii şi britanicii de toate vârstele, unde publicul să se lase învăluit de nostalgie sau, în cazul celor mici, să descopere fascinanta lume a Veronicăi.

Generaţii întregi de spectatori au crescut cu aventurile Veronicăi (Lulu Mihăescu), o fetiţă drăgălaşă şi zvăpăiată, care trăieşte într-o casă de copii şi care învaţă ce înseamnă prietenia, bunătatea, înţelepciunea şi curajul. De o prospeţime pe care timpul nu a afectat-o decât superficial, Veronica (1972) rămâne un film de o exuberanţă şi veselie molipsitoare, care, şi după 40 de ani de la apariţie, reuşeşte să impresioneze prin distribuţia de excepţie - Vasilica Tastaman, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Angela Moldovan şi George Mihăiţa -, decorul feeric şi, nu în ultimul rând, coloana sonoră de neuitat.

Programul Cinemateca Românească, inaugurat în anul 2010, este realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România (CNC), cu scopul de a promova filmul românesc în rândul publicului larg din Marea Britanie, prin proiecţii periodice ale celor mai noi şi premiate filme ale regizorilor români, dar şi a filmelor de excepţie din tezaurul cinematografiei româneşti. Cinemateca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra.

Filmul va fi subtitrat în limba engleză. Intrare liberă.