Un secol de istorie românească şi „Poziţia copilului” la Reykjavik

Un secol de istorie romaneasca si Pozitia copilului la Reykjavik

După concertul de gală oferit de Remus Azoiţei şi Eduard Stan pe scena Operei Naţionale islandeze, primit cu entuziasm de un public cald şi receptiv de 200 de persoane, Institutul Cultural Român din Londra continuă Zilele Culturii Române la Reykjavik cu alte două evenimente de excepţie, astăzi 10 octombrie.

La Universitatea Naţională a Islandei, istoricul Adrian Cioroianu, fost Ministru de Externe al României, va susţine un dialog despre momentele cruciale din istoria modernă şi contemporană a României, împreună cu profesorul Ástráður Eysteinsson, decanul Facultăţii de studii umaniste de la Universitatea din Reykjavik.

Discuţia va fi precedată de proiecţia documentarului „Un secol pentru România”, produs de TVR Internaţional, în care istoricul Adrian Cioroianu, autorul scenariului, parcurge timp de 50 de minute ultimii 100 de ani de istorie a României, marcaţi de momentele de referinţă ale afirmării identităţii naţionale în spaţiul European. „Drumul pe care România l-a parcurs în ultima sută de ani, până când a devenit parte integrantă a Europei, n-a fost nici simplu şi nici uşor”, spune autorul. „România a avut mereu priorităţi. Uneori acestea au fost expresia dorinţei cetăţenilor, alteori au fost impuse din afară, în cadrul unui joc de forţe pe care de regulă îl numim geopolitică. Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm".

Al doilea eveniment al zilei este proiecţia unui film care rămâne în istorie, Poziţia copilului, de Călin Peter Netzer, la cinematograful Bíó Paradís. Laureat al Ursului de Aur la Berlin anul acesta şi bazat pe un scenariu puternic, filmul combină într-un mod particular realismul psihologic și comentariul social, fiind un studiu atent al iubirii maternale obsesive. Jocului actoricesc al Luminiţei Gheorghiu în rolul mamei, este, ca întotdeauna, excelent. Regizorul Călin Peter Netzer este câştigătorul unor premii internaţionale de prestigiu precum Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Locarno şi premiul Silver Alexander la Festivalul de la Thessaloniki, iar Poziţia copilului este al treilea lungmetraj al său, primit superlativ de critica de specialitate.

„Zilele Culturii Române la Reykjavik” continuă până pe 13 octombrie, cu noi seri de film românesc la Cinematografele Háskólabíó și Bíó Paradís şi o întâlnire specială cu regizorul Stere Gulea; o lectură de poezie cu Doina Ioanid la librăria Eymundsson, în cadrul Reads Reykjavik Festival, organizat de „Reykjavik, Oraş UNESCO al Literaturii”; un concert de ethno-jazz românesc la Hotel Borg cu Lucian Nagy şi formaţia Triolectric şi Ziua Românească la Casa Nordică, cu degustări culinare şi de vinuri româneşti, însoţite de prezentări de turism şi film documentar de călătorie.

Programul este organizat de ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda și Consulatul Onorific al României la Reykjavik, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, TVR Internaţional, Companiei DAVINO și MediaPro. Partenerii locali sunt: Hotel Holt, Reykjavik International Film Festival, Nordic House, Dill Restaurant, Hotel Borg, Librăria Eymundsson, Reykjavik Reads Festival, Opera Națională a Islandei HARPA, Universitatea Națională Islandeză, Cinema Háskólabíó şi Cinema Bíó Paradís.

Mai multe detalii la: www.icr-london.co.uk