TEL AVIV. Supraviețuitori ai Holocaustului din România, Cehia și Slovacia, în documentarul „Gesturi de rezistență”

Documentarul „Gesturi de rezistență” (2019), realizat de Olga Ștefan, va putea fi vizionat online, gratuit, pe Vimeo, în perioada 10 octombrie 2020, ora 12:00 – 12 octombrie 2020, ora 12:00, cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România, marcată anual în data de 9 octombrie. Coproducția România-Slovacia-Republica Cehă, subtitrată în limba engleză (62 min), va fi prezentată pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv în cadrul unei sesiuni de Q&A în limba engleză, la care vor participa realizatoarea filmului, Olga Ștefan, și criticul israelian de film Dan Romașcanu, luni, 12 octombrie 2020, de la ora 18:00, prin live streaming. Moderator: Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv.

„Gesturi de rezistență” este un film documentar care aduce împreună mărturiile personale despre rezistența antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: „capitolul 1: Rezistența armată”,„capitolul 2: Rezistența civilă / politică”,„capitolul 3: Rezistența prin artă” ,„capitolul 4: Rezistența prin solidaritate”. Filmul realizat de Olga Ștefan, cu aportul Bratislava Policy Institute din Slovacia și Post Bellum OPS din Cehia, prezintă atât imagini de arhivă cu mișcări de protest și cu acte individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă cu tematică antifascistă. Producător: Asociația UMA ED România.

Evenimentul are loc în colaborare cu platforma „Viitorul Memoriei”, fondată de Olga Ștefan: https://www.thefutureofmemory.ro/ 

Trailer oficial: https://vimeo.com/338697012

Un text despre documentarul „Gesturi de rezistență”, semnat de criticul Dan Romașcanu: AICI

***

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România.