TEL AVIV. „colectiv” și „Acasă, My Home”, în competiția Festivalului de Filme Documentare DocAviv

Documentarele „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, și „Acasă, My Home”, regizat de Radu Ciorniciuc vor fi prezentate, cu sprijinul ICR Tel Aviv, în cadrul competiției internaționale a Festivalului Internaţional de Filme Documentare DocAviv, singurul festival internaţional de film documentar din Israel și unul dintre cele mai bine cotate din lume, desfășurat în perioada 3-12 septembrie 2020.

Ediția DocAviv de anul acesta va avea loc, în mod excepțional, doar online, în contextul restricțiilor impuse la nivel internațional, iubitorii de film din Israel putând achiziționa bilete și viziona online filmele pe întreaga durată a festivalului. Totodată, regizorii români Alexander Nanau și Radu Ciorniciuc vor purta discuții cu criticul de film Shmulik Duvdevani, în cadrul unor întâlniri de tip webinar, transmise în direct și accesibile publicului doar cu înregistrare în prealabil. Dialogul cu Radu Ciorniciuc este programat pentru data de 5 septembrie, ora 17:00, iar cel cu Alexander Nanau va avea loc în data de 12 septembrie, ora 20:00. Shmulik Duvdevani predă cursuri despre filmul documentar la Universitatea din Tel Aviv și scrie cronici de film pe platforma Ynet.


colectivregia Alexander Nanau (coproducție România-Luxemburg, 2019, 109 min.)

Regia: Alexander Nanau
Distribuție: Tedy Ursuleanu, Mirela Neag, Narcis Hogea

Sinopsis: „colectiv” oferă în premieră o privire în culisele momentelor-cheie care au avut loc după evenimentul tragic din clubul Colectiv din București, în octombrie 2015. „colectiv” a fost selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția și a câștigat numeroase premii la festivalurile internaționale de film de la Zurich, La Roche-sur-Yon, Luxemburg, One World. „Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas COLECTIV m-a făcut să vreau să înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate.” – Alexander Nanau

Bilete: www.docaviv.co.il/2020-en/films/collective/


Acasă, My Homeregia Radu Ciorniciuc (România, 2020, 86 min.)

Regia: Radu Ciorniciuc
Distribuție: Corina Enache, Duca Enache

Sinopsis: „Acasă, My Home” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și de felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății. Pelicula a câștigat numeroase premii la festivalurile internaționale de film de la Cracovia, Munchen, Sundance și Salonic, cele mai recente la TIFF şi la Festivalul de la Sarajevo.

Bilete: www.docaviv.co.il/2020-en/films/acasa-my-home/