Teatru românesc în Polonia

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine prezenţa românească la două importante festivaluri internaţionale de teatru din Polonia, organizate în luna octombrie 2011. După ce a sprijinit participarea dramaturgului Mihai Ignat la premiera piesei sale, Crize, care a avut loc la Teatrul Korez din Katowice în data de 24 septembrie 2011, cu ocazia „Nopţii Teatrelor" organizată în Silezia, ICR Varşovia este partener al Festivalurilor Internaţionale de Teatru „Dialog" din Wrocław şi „Demoludy" din Olsztyn.
Astfel, în 12 şi 13 octombrie 2011, în Sala Studioului de Filme Artistice din Wrocław, vor avea loc două reprezentaţii cu piesa 20/20, scrisă şi regizată de Gianina Cărbunariu şi produsă de Studioul Yorick din Târgu Mureş. Selecţia spectacolului îi aparţine directorului Festivalului Internaţional de Teatru „Dialog" din Wrocław, Krystyna Meissner, cunoscut regizor de teatru polonez, care a fost prezentă la ultimele două ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti.
Rememorând confruntările interetnice din martie '90, 20/20 este o producţie care pune în discuţie, prin mijloacele teatrului, particularităţile convieţuirii româno-maghiare, bilingvismul, conflictele care pot apărea între membrii de etnii diferite ai aceleiaşi comunităţi.

Vineri, 14 octombrie, regizorul şi dramaturgul Gianina Cărbunariu, alături de regizorul sloven Oliver Frljić şi de jurnalista poloneză Miłada Jędrysik, vor purta un dialog moderat de Aneta Cardet despre voinţă şi ne-voinţă.
Organizat din doi în doi ani la Wrocław şi ajuns anul acesta la cea de-a şasea ediţie, Festivalul „Dialog" are loc între 7 şi 15 octombrie 2011. Festivalul îşi propune să prezinte cele mai noi producţii europene experimentale, noua generaţie a creatorilor teatrali şi să pună în discuţie teme dificile. Anul acesta festivalul are mai multe secţiuni dedicate Rusiei, Americii de Sud şi Balcanilor.
Festivalul „Demoludy", organizat anual la Olsztyn şi ajuns acum la cea de-a cincea ediţie, este cel de-al doilea festival internaţional de teatru la care România va fi prezentă.
Spectacolele selecţionate de Marcin Zawada, directorul festivalului, sunt Sado-maso Blues Bar, în regia Gianinei Cărbunariu, producţie dramAcum-Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, şi Herr Paul, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ. Reprezentaţiile vor avea loc în 20 octombrie, într-un spaţiu aparţinând Casei de Ştiinţe din Olsztyn, respectiv în 22 octombrie, pe Scena Camerală a Teatrului „Stefan Jaracz" din localitate.
Ideea festivalului „Demoludy", organizat între 17 şi 22 octombrie 2011, este de a crea un spaţiu pentru dialogul multicultural dintre ţările Europei Centrale şi de Est. La ediţia de anul acesta sunt invitate teatre din România, Ungaria, Cehia şi Polonia. Pe lângă spectacole vor avea loc dezbateri şi lecturi, printre care o lectură a piesei Numărătoarea inversă de Saviana Stănescu, text apărut în antologia de teatru românesc editată de Panga Pank în anul 2009, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Prezenţa teatrelor româneşti în Polonia este susţinută de Institutul Cultural Român de la Varşovia, în parteneriat cu instituţiile poloneze responsabile de organizarea celor două festivaluri.