Teatrologul Octavian Szalad, la National Puppetry Festival din SUA, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român sprijină participarea teatrologului Octavian Szalad la festivalul dedicat teatrului de păpuși și marionete National Puppetry Festival, desfășurat în perioada 18-22 iulie 2023 la Universitatea Maryland, College Park, din Statele Unite ale Americii. Octavian Szalad va susține în cadrul programului „Academic Symposium” conferința cu tema „Teatralitate și Realitate. Reteatralizarea teatrului de păpuși și marionete în România post-decembristă”, miercuri, 19 iulie 2023, de la ora 14:00.

Puppeteers of America, fondată în 1937, reprezintă cea mai veche și reprezentativă asociație de păpușari de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, fiind astăzi principalul organizator al festivalului. National Puppetry Festival este un proiect de tradiție al mediului teatral american, care precedă cu un an înființarea asociației (prima ediție având loc la Detroit, Michigan, în 1936) și are o structură itinerantă, fiind organizat o dată la doi ani într-un alt loc de pe teritoriul SUA și sub conducerea unui alt director la fiecare ediție. National Puppetry Festival reunește specialiști americani și internaționali, atât practicieni cât și teoreticieni, care activează în domeniul teatrului de păpuși și marionete. Programul ediției din acest an va cuprinde peste 20 de spectacole și 65 de ateliere legate de artele spectacolului cu păpuși și marionete, precum și o expoziție privind istoricul acestui eveniment. Festivalul va găzdui, totodată, un program academic, cât și activități adresate publicului larg cu ocazia Zilelor Comunității. Un alt proiect însemnat al Puppeteers of America îl reprezintă publicația Puppetry Journal, care urmărește fenomenul teatrului de animație american încă din 1949.

Octavian Szalad este teatrolog, critic de teatru și editor de carte. Membru al echipelor redacționale ale revistei Teatrul-Azi și revistei academice CONCEPT, colaborator al revistei Actualitatea Muzicală și Stage Manager colaborator al Teatrului Excelsior din București. 

Detalii: www.puppeteers.org/national-puppetry-festival

www.puppeteers.org/festival-information