Succes românesc de răsunet la Bruxelles. Preşedintele Comisiei Europene vrăjit de Faust

Institutul Cultural Român a contribuit la evenimentul teatral al anului la Bruxelles, cu cele patru reprezentaţii ale spectacolului Faust în regia lui Silviu Purcărete, o producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu. În perioada 12-15 octombrie 2011, 1100 de plătitori şi aproape 500 de invitaţi (capacitate maximă) au văzut la cel mai mare spaţiu expoziţional din Bruxelles, Tour et taxis, gigantica montare, a cărei echipă deplasată în Belgia numără 140 de persoane (plus un câine-actor). Reacţiile publicului şi specialiştilor au fost entuziaste. „O montare atât de spectaculoasă nu s-a mai văzut în Belgia din anii 70", ne spune un reprezentant al Teatrului Naţional al Comunității Franceze (TNCF) Bruxelles, iar directorul TNCF, Jean-Louis Colinet, adaugă : „Deşi am fost de la început parteneri ai proiectului, nu credeam că poate fi adusă aici o asemenea producţie. Mi se părea un vis nebunesc".
Preşedintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Durão Barroso, a onorat invitaţia ICR şi a asistat sâmbătă, 15 octombrie 2011, la ultima reprezentaţie, fiind la rândul său vrăjit de magia acestei montări. Au fost prezenţi de asemenea oameni de teatru şi cultură din Franța, Luxemburg, Marea Britanie şi Olanda, iar joi, 13 octombrie 2011, ICR a organizat la TNCF Bruxelles dezbaterea Teatrul românesc de azi, lansând şi numărul special al revistei Alternatives théâtrales dedicat scenei românești în prezenţa teatrologilor George Banu și Mirella Patureau.

La repetiția generală au asistat zeci de studenți ai școlilor de artă dramatică din Belgia. „A fost pentru mine o șansă extraordinară să pot vedea cum se creeaza un asemenea spectacol și cred că îmi va marca viitoarea carieră ", ne spunea Julien, actor în formare. „Institutul Cultural Român este probabil cel mai activ institut străin din Bruxelles, iar aducerea Faustului confirmă ca are o viziune la scară mare", declară Nicolas Wieers, producător general al Euronews la Bruxelles.

Robert Adam, directorul ICR Bruxelles, apreciază că „prin calitatea şi amploarea manifestărilor, ne situăm practic la nivelul ambiţioasei programări culturale a presedinției poloneze a UE. Faust la Bruxelles a demonstrat atât excelenţa teatrală cât și capacitatea managerială de a o proiecta la nivel european."

Partener principal: Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

foto: Mihaela Marin