Succes al teatrului românesc în Turcia: spectacole de pantomimă, marionete si Commedia dell’Arte organizate cu sprijinul ICR Istanbul la Trabzon si Istanbul

Miercuri, 15 mai a.c., s-a încheiat cea de-a XIV- a ediție a Festivalului International de Teatru Marea Neagră din Trabzon, eveniment la care ICR Istanbul este partener pentru a cincea oară. După succesul înregistrat în anii trecutii de trupele teatrelor din Sibiu, Târgoviste si Baia Mare, anul acesta a fost selecționată o piesă a Companiei de teatru ”Passe-Partout Dan Puric”, fiind pentru prima dată când publicul local și internațional a asistat la o piesă de pantomimă românească. International Black Sea Theatre Festival din Trabzon este considerat unul dintre cele mai importante evenimente teatrale anuale din Turcia, alături de festivalulurile de teatru de la Adana si Antalya. În acest an au fost invitate companii teatrale din China, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Liban, Georgia, alături de cele din tara gazdă. Pornit initial ca un eveniment dedicat tărilor riverane Mării Negre, festivalul s-a extins treptat si către alte zone geografice, cu un program cuprinzând și workshopuri, masterclass-uri, expozitii.
Spectacolul de teatru "Doi dintre noi" a avut două reprezentatii în zilele de 14 mai, ora 20:00 și 15 mai, ora 18:00, scenariul și regia fiind semnate de Ana Pepine și Paul Cimpoieru. Piesa de pantomimă este multiplu premiată atât în țară, cât și în cadrul a renumite festivaluri internaționale de profil (Premiu TVR Cultural pentru "Teatru - Verite", Marele Premiu al Festivalului Teatrului Tânăr din Omsk, Rusia, Medalia de Aur a Festivalului de Dramă și Pantomimă, din Belgrad, Serbia). Referindu-se la piesa jucată pe scena Teatrului de Stat din Trabzon, Paul Cimpoieru afirmă că ”spectacolul spune într-un limbaj universal povestea a oricărora doi dintre noi. Limbajul teatral caracterizat de o combinație inedită între teatru, gest, dans, imagini creează un spectacol de factură aparte ce te transporta într-o lume de vis. Este un poem vizual ce străbate orice barieră de cultură, civilizație, vârstă, limbă prin empatia emoțiilor provocate în poveste.” Spectatorii turci au reactionat puternic la mesajul piesei, cele două reprezentatii la care au asistat peste 600 de personae încheindu-se cu ovatii si aplauze în picioare minute în sir. In plus, actorii români au fost considerati senzatia festivalului, datorită fortei mesajului transmis si jocul plin de energie.

Succesul de la Trabzon continuă seria de evenimente de teatru organizate la Istanbul în ultima săptămână. În zilele de 8 și 9 mai, Teatrul de Marionete Gepetto din Arad a participat la cea de 16-a ediție a Istanbul International Puppet Festival cu două reprezentații ale spectacolului tridimensional ”Tovarășul de drum” după Hans Christian Andersen, regia Radu Dinulescu. Publicul numeros, prezent de la mic la mare la Institutul Cultural Francez din Istanbul, a urmărit cu mare curiozitate primul spectacol de păpuși 3D. Prestatia s-a bucurat de un succes răsunător în rândul copiilor, sala umplându-se de mânuțe ridicate care se întreceau între ele să atingă uimitoarele imagini plutitoare. După cea de-a două reprezentație, iscusiții păpușari Adina Doba, Carmen Mărginean și Cristian Bordaș i-au încurajat rând pe rând atât pe copiii din diasporă, cât și pe elevii unei școli generale din vecinitatea ICR Istanbul să învețe să interpreteze și să mânuiască marionetele. Păpușile au prins viață în mâinile copiilor stârnindu-le entuziasmul, pofta de joacă și amuzamentul, spre încântarea părinților și a cadrelor didactice prezente la sediul ICR Istanbul.
În cadrul proiectelor dedicate Zilei Europei, sâmbătă, 11 mai a.c., a avut loc la Istanbul Rythm of Europe Street Festival, eveniment organizat de Delegația Uniunii Europene în Turcia, ambasadele și consulatele statelor membre UE, clusterul EUNIC Turcia din care face parte și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” Istanbul si Primăria Beyoglu. România a fost reprezentată de trupa de teatru Octopus, compusă din Cristian But, Alexandra Caras, Flavia Giurgiu, Diana Nedescu, Gogu Preda, Patrick Negrean, Melania Rusu, Tatiana Sîrghi și Ana Nicolae, studenți la actorie ai Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, sub coordonarea profesoarei Mara Opriș și a asistentului de regie Bogdan Coman. Trupa a susținut două reprezentații ale spectacolului Commedia dell’ Arte – Potop, potop! Vrem gondole! în curtea catedralei Sent Antuan aflată pe principala arteră pietonală a orasului. Actorii români au evoluat în fața unui public numeros, cele două reprezentatii adunând peste 400 de persoane, între spectatori remarcându-se ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Turcia Jean-Maurice Ripert, vice-guvernatorul Istanbulului Kazim Tekin, consilierii culturali ai Primăriei Beyoglu și consulul general al României la Istanbul, doamna Stefana Greavu. Membrii trupei Octopus au primit aprecierile organizatorilor care au considerat că trupa română s-a bucurat de cel mai mare succes în cadrul evenimentului.

Cele trei evenimente care au adus aplauze actorilor români la Trabzon si Istanbul se înscriu în strategia ICR Istanbul de promovare a artiștilor români profesioniști, a creației lor cultural-artistice și a dialogului intercultural în diferite festivaluri internaționale.