Spectacolul „Variaţiuni enigmatice“, regizat de Claudiu Goga, ajunge în Austria şi Germania

Spectacolul Variaţiuni enigmatice de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Claudiu Goga, cu Alexandru Repan şi Mircea Diaconu se va juca la Viena (24 aprilie 2013), Frankfurt (26 aprilie 2013), Stuttgart (27 aprilie 2013) şi München (28 aprilie 2013).

Proiectul se încadrează în Programul-cadru pentru strategia institutelor culturale românești din străinătate pe anul 2013 (nr. 1408/01.02.2013), punctul III. 9 și în seria Teatrul ca identitate – turneele Teatrului „Nottara“ pentru românii din afara graniţelor.

Turneul este organizat de Institutul Cultural Român și de Teatrul „Nottara“, cu sprijinul Teatrului Pygmalion (Austria) și al Asociaţiei „Alexandru Ioan Cuza“ (Germania).

Variaţiuni enigmatice este o piesă despre doi bărbaţi total diferiţi, cu două viziuni asupra iubirii. O poveste despre un scriitor celebru şi un provincial aparent banal, care au în comun doar... iubirea pentru aceeaşi femeie. Femeie care apare, pentru fiecare dintre ei, în ipostaze total diferite.

Alexandru Repan îi dă personajului său, laureat al Premiului Nobel şi retras, acum, pe o insulă pustie, un aer de o enervantă superioritate şi aroganţă. Un scriitor blazat, care preferă să ia femeile pentru ceea ce sunt şi să le părăsească pentru ceea ce nu sunt. Pe de altă parte, personajul interpretat de Mircea Diaconu este un om obişnuit. O prezenţă banală, poate, un personaj gri, uşor ezitant, mereu umil în faţa marelui scriitor.

Construită cu o desăvârşită ştiinţă a suspansului, piesa Variaţiuni enigmatice creşte într-un ritm constant. O poveste despre dragoste şi despre moarte, într-un spectacol care nu trebuie ratat!