SPANIA. Celebra serie „Autobahn”, însoțită de mesajul lui Constatin Chiriac, de Ziua Mondială a Teatrului

Spectacolul de teatru „Autobahn” de Neil LaBute, o producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, va fi prezentat de Institutul Cultural Român de la Madrid, subtitrat în limba spaniolă, în mediul online, în perioada 27 martie – 3 aprilie 2021, pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului.

„Autobahn” de Neil LaBute, regizat de Andrei şi Andreea Grosu, este un nou concept de spectacol-film, care propune o serie de şapte episoade de sine stătătoare, legate de un spaţiu comun – o maşină – care „găzduieşte” poveştile personajelor, un tablou aproape coregrafic al propriilor noastre existențe. Spectacolul este prima mini-serie de teatru-film produsă de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi a avut premiera în 15 iunie 2020, în cadrul ediţiei speciale online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Din cele șapte episoade ale spectacolului, ICR Madrid va difuza patru,în fiecare zi a săptămânii următoare, de la ora 19.00 (ora Spaniei), pe pagina de Facebook a reprezentanței, astfel: episodul 1 - „Funny”, cu o durată de 27 de minute, iar actriţa care dă viaţă personajului este Cendana Trifan; episodul al patrulea, intitulat „Merge”, care durează 35 de minute, iar actorii care fac parte din distribuţia episodului sunt Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea; „Long Division”– episodul a cincilea, 23 de minute, iar actorii care interpretează rolurile sunt Marius Turdeanu şi Viorel Raţă; ultimul episod, al şaptelea, Autobahn”, 27 de minute, iar în distribuţie se regăsesc actorii Diana Văcaru Lazăr, Mihai Coman şi Iustinian Turcu. Transmisia episoadelor va fi restricționată pentru teritoriul Spaniei.

Înainte de prezentarea online a spectacolului „Autobahn”, Constantin Chiriac, directorul Teatrului National „Radu Stanca” și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va transmite un mesaj personalizat adresat ICR Madrid și publicului român și spaniol din Peninsula iberică și va avea subtitrare în limba spaniolă.

Spectacolul „Autobahn” este tabloul unor povești reunite pe acceași scenă, toate propunând același spațiu neconvențional pentru teatru: mașina. Prin definitie mașina este un spațiu limitativ, claustrat care obligă călătorii la o poziție verticală, privirea înainte, stare alertă, atenție permanentă și vizualizarea lumii prin parbriz și oglinzi retrovizoare. Oamenii captivi în acvariile mobile sunt martorii spectacolului care se derulează în fața ochilor la viteza stabilită de conducătorul vehiculului. Cuvintele rostite într-o mașină nu pot scăpa neauzite, ele se lovesc de metal și geamuri și se întorc la noi cu ecou. Contactul vizual este unilateral, iar trăirile și reacțiile sunt amplificate de imposibilitatea unei comunicări nemijlocite.

Adaptarea pentru scenă a proiectului „Autobahn” dezvăluie subtilități de dincolo de imaginea cinematografică. Pentru că teatrul este viu. Iar textul lui Neil LaBute inovează prin propunerea unui spațiu neconvențional pentru teatru: mașina.

Am căutat textul care să vorbească despre perioada în care trăim totul diferit, separaţi de ce iubim, la mare depărtare de ceilalţi, în care ne simţim mai singuri şi mai faţă în faţă cu viaţa proprie. Autobahn e despre acum. Are tragismul antic şi verbul contemporan, amestecate cu intimitatea cinematografică care îţi dau voie să gândeşti un spectacol de teatru-film. Câte doi oameni în maşină, 7 poveşti, 7 maşini. Am putea fi noi toţi acolo, claustraţi între patru portiere şi un parbriz. Întreaga lume într-o maşină. Ne putem îndrepta către orice, putem ajunge oriunde sau ne putem opri. Nu ştim unde duce drumul pe care l-am ales. Virează aici. De ce nu plecăm odată? Parbrizul spart. Ia-o pe Division. Bancheta din spate. E exact ca acolo, pe autostradă. Ai grijă la drum”, explică regizorii Andrei şi Andreea Grosu tema piesei și viziunea lor cu privire la textul acesteia.

Ziua Mondială a Teatrului se sărbătorește la 27 martie, fiind instituită de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), în cadrul Congresului Mondial din 1961 de la Viena, iar din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi de comunitatea internaţională de teatru.