Simpozionul „Dimitrie Cantemir - istorie, cultură, patrimoniu”, la Universitatea Istanbul

În contextul marcării a 346 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul continuă seria de conferințe științifice dedicate prințului român, cu titlul Dimitrie Cantemir - istorie, cultură, patrimoniu /Kantemiroğlu –Tarih, Kültür, Miras. Astfel, simpozionul, aflat la cea de-a doua ediție, se va desfășura joi, 24 octombrie 2019, ora 10.30, la Universitatea Istanbul, partenerul principal al evenimentului.

O serie de cercetători, români și turci, specialiști și cercetători ai operei cantemiriene, participă la simpozionul de la Istanbul.

Dr. Bogdan Crețu este profesor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și director al Institutului de Filologie „A. Philippide” al Academiei Române. Dr. Crețu va susține prelegerea cu titlul Dimitrie Cantemir - strategiile occidentale ale unui savant „oriental”.

Dr. Nicolae Gheorghiță este profesor de paleografie muzicală bizantină, stilistică muzicală și teorii ale interpretării cântului bizantin la Universitatea Națională de Muzică București, precum și dirijor și interpret al corului Psalmodia de muzică bizantină. În cadrul colocviului de la Istanbul va susține prelegerea intitulată Muzicile otomane ale Prințului Cantemir.

Dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț este conferențiar universitar la Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istorie a Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, iar la simpozionul de la Istanbul va avea o intervenție cu titlul Între Levant și Occident – reprezentări și înțelesuri culturale ale spațiului și timpului în opera Descriptio Moldoviae.

Dr. Mümin Yıldıztaş este scriitor, arhivist și cercetător și director adjunct al Direcției de Cultură și Turism Istanbul. În cadrul simpozionului, Dr. Mümin Yıldıztaş va vorbi despre Voievozi moldoveni din perioada lui Cantemir în analele Otomane.

Dr. Oğuzhan Üç este doctor în muzicologie, la Conservatorul de Stat din Turcia Universitatea Tehnică İstanbul, având colaborări și cu Taksim Masters și Academia de Muzica Kanlıca. La simpozionul de la Istanbul va susține o intervenție despre Dimitrie Cantemir, o abordare europeană a muzicii turcești.

Dr. Bilen Işıktaş este membru al Departamentului de Muzică Tradițională și Modală al Conservatorului de Stat din cadrul Universității İstanbul. De asemenea, dr. Işıktaş a susținut numeroase concerte la lăută în Germania, Belgia, Franța, Olanda, Elveția, Anglia, Italia, Liban, Indonezia, Coreea de Sud, Malaezia, numele său regăsindu-se și pe o serie de lucrări apreciate. Titlul comunicării din cadrul simpozionului este Kantemiroğlu (Dimitrie Cantemir): în zorii Iluminismului, un maestru inovator al muzicii.

Dr. Namık Sinan Turan este profesor la Departamentul de Științe Politice a Facultății de Economie, Departamentul de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Universității Istanbul, având ca domenii de interes istoria diplomatică otomano-turcă, istoria civilizației și istoria evenimentelor politice; ideologia și instituțiile din Imperiul Otoman. În cadrul simpozionului de la Istanbul, Dr. Namık Sinan Turan va vorbi despre: Portretizarea lui Dimitrie Cantemir – un intelectual extraordinar, orientalist din perioada modernă timpurie.

Dr. Mehtap Demir este cadru didactic universitar în cadrul secției de Muzicologie a Conservatorului de Stat din Istanbul și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor. În cadrul simpozionului va vorbi despre Cartea științei muzicii lui Cantemir și valoarea ei în Arhivele turcești.

Simpozionul va debuta cu un minirecital susținut de instrumentiști din cadrul Conservatorului de Stat din Istanbul, care vor interpreta câteva compoziții cantemiriene. Evenimentul științific și cultural organizat de ICR Istanbul are ca obiectiv major punerea în lumină a unei personalități pe deplin universale, un reper de diversitate și multiculturalism, toate reunite într-o personalitate cu identități culturale complexe.