«Sérénade lointaine» de George Enescu (1881–1955), cu prilejul Zilei Mondiale a Muzicii / World Music Day / Festa della Musica, în interpretarea tinerilor muzicieni Mircea Dumitrescu (vioară), Cornelius Zirbo (violoncel) şi Ionuţ Diaconu (pian)

Cu prilejul Zilei Mondiale a Muzicii/World Music Day/Festa della Musica, luni, 21 iunie 2021, începând cu ora 9,00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Fundaţia Regală Margareta a României şi Casa Artelor «Dinu Lipatti» – Centrul Cultural al Primăriei Municipiului Bucureşti, va oferi publicului, pe pagina de Facebook a Institutului, «Sérénade lointaine» de George Enescu (1881–1955) în interpretarea tinerilor muzicieni Mircea Dumitrescu (vioară), Cornelius Zirbo (violoncel) şi Ionuţ Diaconu (pian), foşti bursieri ai Programului de burse «Tinere talente» al Fundaţiei Regale Margareta a României.

Binecunoscuta compoziţie enesciană, una dintre operele de tinereţe ale marelui muzician român, compusă în 1903, pe când acesta avea 22 de ani, a fost inclusă de atunci în repertoriul concertistic al trio-urilor instrumentale de muzică de cameră din întreaga lume. Celebrarea Zilei Mondiale a Muzicii le prilejuieşte celor trei tineri muzicieni români o interpretare inspirată a individualităţii stilistice enesciene, într-un scurt material video ce va putea fi vizionat de publicul larg pe pagina oficială de pe Facebook a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Interpretarea compoziţiei enesciene va reliefa atât virtuozitatea muzicienilor ce compun trio-ul conturat în cadrul Programului de burse «Tinere talente» al Fundaţiei Regale Margareta a României, cât şi autenticitatea şi calitatea elevată a operei lui George Enescu. Promovarea creaţiei şi personalităţii lui George Enescu este prilejuită şi de împlinirea a 140 de ani de la naşterea sa (1881–2021), moment aniversar ce aduce şi mai pregnant în atenţia publicului figura şi opera celui mai important muzician român din toate timpurile, compozitor, violonist, dirijor şi pianist apreciat şi onorat în ţară şi în străinătate.

Mircea Dumitrescu, violonist, a fost prim-solist al Orchestrei Fundaţiei Regale Margareta a României la Concertul Regal, desfăşurat în 2016 la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta reputatului dirijor Tiberiu Soare. Dumitrescu a susţinut numeroase concerte în calitate de solist şi este laureat al Concursului Internaţional de Vioară «Remember Enescu».

Cornelius Zirbo a studiat la Paris, beneficiind de sprijinul Fundaţiei «Louis Vuitton», la clasa de excelenţă interpretativă a violoncelistului francez Gautier Capuçon. A concertat, din postura de solist, cu orchestre importante precum: Prague Radio Symphony Orchestra, Filarmonica de Stat «Transilvania» din Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat «Moldova» din Iaşi, Orchestra Fundaţiei Regale Margareta a României; este «ambasador» al The Verbier Festival Academy (Elveţia).

Ionuţ Diaconu a studiat pianul cu profesorii şi pianiştii români Dorina Gorgan, Constantin Niţu, Constantin Sandu, Verona Maier şi Vlad Dimulescu. A urmat o perioadă de specializare, în 2018, la Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo din Porto (Portugalia), iar în 2019 a obţinut două Premii I la Fórum Internacional de Música de la Orihuela (Spania) şi la Concursul Internaţional de Pian «Alto Minho» de la Caminha (Portugalia). Din 2020 este bursier în cadrul Programului de burse pentru tineri muzicieni al Asociaţiei SoNoRo din Bucureşti, membră a European Festivals Association.