„Seratele Enescu” de la ICR New York continuă cu un concert susținut de pianiștii Grace Jee Eun Oh și Dragoș Cantea

PianiștiiGrace Jee Eun Oh (Coorea de Sud) și Dragoș Cantea (România), ambii stabiliți în la Oslo, în Norvegia,susținvineri, 21octombrie,unrecital care continuă „Seratele Enescu”, unul programele permanente ale ICR New York. Evenimentul este realizat cu sprijinul Music Norway și al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia.

Atent gândit, programul prezentat de cei doi muzicieni cuprinde, printre altele, lucrări de Geirr Tveitt, Edvard Grieg,Leos Janacek,George Enescu și Constantin Silvestri și se dorește a fi un itinerariu muzical care pornește din Scandinavia și parcurge școlile muzicale naționale ale Europei. Prin program se remarcă valorile comune care stau la baza perioadei romantice și a începutului modernismului în muzica clasică.

Născută în Coreea de Sud, Grace Jee Eun Oh și-a dezvoltat parcursul muzical în Regatul Unit, mai întâi caparte a Școlii Catedralei Wells, apoi a trecut la Academia Regală de Muzică din Londra și mai târziu la Guildhall School of Music & Drama.Grace a fost invitatăsă cânte în locații prestigioase precum St. Martin-in-the-Fields, Milton Court și Barbican Center și înfestivaluri precum Bloomsbury Festival, Cheltenham Festival, Festivalul de Muzică de Cameră de la Oslo,Classix Festival, ș.a.Promovându-și rădăcinile, Grace a fost prima pianistă coreeană care a fost invitată să cânte la ceremonia de prezentare a A. S. R. Prințesa Benedikte a Danemarcei.Grace este implicată și în cercetare artistică, după ce a publicat o lucrare intitulată Borderless Ends of theEast and the West.

Născut la Iași, Dragoș Cantea a fost educat artistic și îndrumat în primii optsprezece ani ai carierei sale muzicale de către Ioana Stănescu. După mutarea sa la Oslo, în 2016, a debutat în Norvegia, Finlanda, Elveția, Marea Britanie, Austria, colaborând cu o varietate de dirijori precum Radu Popa, Fergus MacAlpine, David Marcian, Ovidiu Bălan, Ștefan Novak, dar și cu muzicieni de renume mondial precum Cristian Mandeal sau Kathryn Stott. Din 2020, deține titlul de doctor în arte muzicale cu cele mai înalte distincții, după o cercetare de trei ani asupra operei pentru pian a lui Leoš Janáček, sub îndrumarea lui Dan Prelipcean (Cvartetul VOCES). Dragoș Cantea esteși antreprenor cultural, co-fondator al Festivalului Classix din Iași. Dragoș Cantea a absolvit Academia Norvegiană de Muzică sub îndrumarea lui Kathryn Stott și Håvard Gimse.

„Seratele Enescu de la New York” este un program permanent al Institutului Cultural Român din metropola americană, lansat în anul 2019, care urmărește promovarea muzicii lui George Enescu și a altor compozitori români importanți prin intermediul unor recitaluri și concerte camerale de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri, având ca protagoniști cunoscuți muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali. În perioada pandemiei, „Seratele Enescu” s-au desfășurat în regim online, iar începând cu toamna aceasta evenimentele din spațiul fizic vor fi difuzate pe rețelele de socializare, transformând seria într-un proiect „hibrid”, offline/online, care se va adresa astfel unor audiențe mai largi. Consultantul muzical al seriei este cunoscuta violonistă româno-americană Irina Mureșanu.