Seminariile MECEFF „7+1”

Seminariile  MECEFF 7+1

MECEFF „7+1” – MEDIAŞ CENTRAL EUROPEAN FILM FESTIVAL „7+1”, A treia Europă, organizat la Mediaş, între 2 și 6 septembrie 2014, găzduiește, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), două seminarii speciale, propuse și moderate de Horia Barna (ICR), legate de tema ediției sale de anul acesta „25 de ani de la căderea comunismului în Europa”, care se vor desfășura miercuri, 3 septembrie și vineri, 5 septembrie, de la ora 11:30, în sala Centrului de Urbanism si Incubator de Afaceri pentru IMM-uri - A.D.I. din Mediaș.

Primul seminar, de miercuri, 03.09.2014, 11:30, este intitulat „Tranziția de la dictatură la democrație. România și Spania, o evoluție în oglindă” și îi are ca Invitați pe jurnaliștii de marcă Emil Hurezeanu (România) și Adrian Mac Liman (Spania). Dezbaterea propune o scurtă incursiune contrastivă în evoluția situației din cele două țări din punct de vedere politic, economic, social și cultural, semnalând asemănările de sistem totalitar și diferențele specifice, schimbarea de regim și „tranziția” – sintagmă lansată public de un român, Adrian Mac Liman, la sfârșitul anului 1975, când se căuta în sens politic o formulă convenabilă pentru „deschidere, schimbare, reformă, ruptură, continuitate...” pe fondul agoniei și morții lui Franco... Un comentariu aparte va fi făcut și pe marginea producțiilor cinematografice spaniole de gen, atât cele propagandistice, cât și cele antisistem sau evocări ulterioare ale perioadei franchiste, prezentate în cadrul Festivalului.
Al doilea seminar este programat vineri, 05.09.2014, 11:30, este intitulat generic „Filmul de propagandă vs Filmul antisistem în regimul comunist” și îl are ca invitat pe scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Dialogul cu el, lansat de Horia Barna, pleacă de la elementele semnificative din cartea lui Cristian Tudor Popescu România mută. Politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989), Editura Polirom, 2011, și se extinde asupra filmului de propagandă și a celui antisistem din cinematografia Central și Est Europeană, inclusiv pe baza peliculelor lui Andrzey Wajda, Milos Forman și Miklos Jankso, prezentate în cadrul MECEFF 2014. „Filmul românesc de ficţiune s-a născut cu propaganda politică în el, ca un copil infectat cu HIV încă din pântecele mamei. Istoria lui a fost dublată de istoricul bolii... Din cele 550 de pelicule ale perioadei comuniste, aproximativ 222 (adică 40%) pot fi considerate ca având caracter politic, propagandistic, restul fiind divertisment, comedie muzicală, filme pentru copii ,- proporţia lui Lenin (60% propagandă, 40% divertisment) fiind totuşi inversată. Cu prea puţine excepţii, propaganda din cinema a urmat cu fidelitate liniile politice de evoluţie ale PCR. A fost mai întâi prosovietică, internaţionalistă, antiromânească, apoi naţional-comunistă, anticitadină, antiintelectuală, antioccidentală, vehicul al cultului lui Ceauşescu", scrie în cartea sa Cristian Tudor Popescu.
„MECEFF “7+1” – Mediaş Central European Film Festival este organizat de Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Centrul National al Cinematografiei, A.D.I. Regiunea Târnavelor. Cea de-a patra ediție va avea loc în perioada 2-6 septembrie 2014.

Website: www.meceff.ro

Facebook: [url=http://www.facebook.com/#!/meceff]http://www.facebook.com/#!/meceff[/url]

Coproducător: TVR

Parteneri principali: Luxten, ROMGAZ, Kromberg & Schubert

Suporteri: BACHMANN, Federația Comunităților Evreiești din România, BinderBubi Hotel & Spa, Traube Hotel & Restaurant

Cu sprijinul: Institutului Maghiar din București, Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Slovace în România, Institutul Slovac de Film, Ambasadei Spaniei în România, Institutului Cervantes din București, The National Center for Jewish Film, Forumului Cultural Austriac, Ambasadei Republicii Slovenia în România, Centrului Ceh.

Parteneri media: Observator Cultural, Cinemagia, Bursa, Cinefan, Aarc.ro, Film Reporter, Blog de Cinema, CinemaRx, Film New Europe, Liternet, infestival.ro, Revista Tango, revistatango.ro, ArtActMagazine, Studentie.ro, Nova TV, Monitorul de Mediaș, Mediaș news, Mediaș news Blog, istvanbertalan.blogspot.ro, Adevărul Verde-n Față, Feri Teglas Blog, www.CalendarEvenimente.ro.”