„Şcoala de retorică a tinerilor basarabeni, ediția a II-a”, Chișinău

Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice, în parteneriat cu Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău a organizat proiectul „Şcoala de retorică a tinerilor basarabeni, ediția a II-a”, ce a avut loc în perioada 11-14 octombrie 2018, la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

De-a lungul celor patru zile ale proiectului, participanții au avut acces la prelegeri și ateliere, susținute de Mihai Răzuș, regizor în cadrul Televiziunii Române și actor specializat în logică argumentativă și retorică și Carmen Ivanov (trainer de dicție), împreună cu restul echipei Dicție.ro (Mihai Crăciun și Alexandru Burlacu), care au antrenat peste 20.000 de persoane în ultimii 13 ani pe zona de dicție, voice-over și public speaking.

În zilele de 11 și 12 octombrie (joi și vineri), programul s-a derulat în intervalul 17:00-21:00 și s-a axat pe însușirea cunoștințelor teoretice și pe activitatea practică în domeniul limbajului verbal și non-verbal, precum și pe stimularea creativității. În zilele de 13 și 14 octombrie (sâmbătă și duminică), programul s-a derulat în intervalul 10:00-16:50 și s-a axat pe limbajul verbal și paraverbal, pronunție, exerciții practice de dicție și tehnici de structurare a discursului.

În cele patru zile, participanții la curs au înregistrat progrese impresionante, fiind foarte pasionați de domeniu. Participanții la cursuri au provenit din mediul instituțional din Republica Moldova (profesori, purtători de cuvânt la agenții și instituții de stat), dar au fost prezenţi și studenți și masteranzi în domeniul științelor umaniste. Restul participanților au fost elevi ai Liceului „Gheorghe Asachi”, selecționați de Senatul Elevilor Liceului „Gheorghe Asachi”, împreună cu dl. director Igor Volosatîi și mai mulţi profesori ai liceului. Nou-înființatul Club de Dezbateri al liceului a primit, în urma acestui proiect, un imbold în vederea formării continue a unor viitori oratori din Chișinău.