România, participantă în premieră la Târgul Internaţional LIBER de la Barcelona

România a participat, în premieră, la Târgul International de carte LIBER desfăşurat la Barcelona în perioada 3-5 octombrie 2007, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român.

Tema standului – "Carte tânără, carte frumoasă" – a fost ilustrată de volumele trimise de 14 edituri din România. Au fost expuse, de asemenea, traduceri publicate cu sprijinul ICR în cadrul programelor TPS şi "20 de autori", cărţi semnate de autori români traduse şi publicate în Spania, alte traduceri din literatura română.

Participarea românească la LIBER 2007 a prilejuit întâlniri cu personalităţi şi actori importanţi din domeniul editorial. Printre vizitatorii standului organizat de ICR s-au numărat, astfel, Antonio María Ávila, director executiv al Federaţiei Editorilor din Spania (organizatorii târgului de carte de la Barcelona), Barbara Davis, director de vânzări internaţionale al Târgului de Carte de la Londra – care a adresat invitaţia de a participa la următoarea ediţie a acestui eveniment, Dr. Raimund Herder, directorul editurii Herder (unde va apărea volumul "Şase maladii ale spiritului contemporan" de Constantin Noica), Pantaleón Bruguerra, director al departamentului economic al editurii Tusquets, Jose Miguel Martinez, director al editurii Sigueme (care va lansa, în ianuarie 2008, "Jurnalul fericirii" de Nicolae Steinhardt), Carmen Abad, director al editurii Arena De Librios. Au mai avut loc convorbiri cu Anja Benzenhöfer, responsabilă pentru drepturi de autor a editurii Acantilado, precum şi cu delegaţi ai editurilor şi asociaţiilor Random House, Mondadori, Taschen, Lunwerg, El Nadir, La Fabrica Editorial, Asociación de Revistas Culturales de Espana, Sexto Piso, Collecciones Periodicas, Carrogio Editorial, Anthropos Editorial, Ediciones Siruela, Editorial Kairos, Paginas de espuma, El Gadir. Editorii întâlniţi au fost informaţi despre programele de susţinere a traducerilor, programe derulate de ICR prin Centrul Cărţii. În continuarea obiectivului său principal – promovarea scriitorilor români, cu accent pe autorii contemporani – standul a constituit şi o ocazie de a prezenta activitatea ICR Madrid.

Ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, Târgul Internaţional de carte LIBER – unul dintre principalele locuri de întâlnire pentru profesioniştii din domeniu – a reunit în acest an 313 expozanţi reprezentând 515 edituri şi instituţii de profil din peste 20 de ţări.