România la Târgul Internațional de Carte de la Cracovia

În perioada 27-30 octombrie, Centrul Național al Cărții și Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează standul românesc la cea de-a XXV-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Cracovia, unul dintre cele mai prestigioase târguri de carte poloneze.

ICR Varșovia va propune spre vânzare cele 55 de titluri românești traduse în limba polonă, apărute cu sprijinul CENNAC prin programele „Translation and Publication Support” și „Publishing Romania”, dar și numeroase publicații cu tematică românească apărute în Polonia în ultimii ani, inclusiv dicționare, albume și cărți de interes turistic. De asemenea, vor fi expuse și 27 de titluri ˗ cărți, albume și cataloage ˗ editate de Editura ICR în limbile română, engleză sau franceză.

Standul românesc beneficiază de o grafică deosebită, menită să suscite interesul unui număr cât mai mare de vizitatori din cei peste 70.000 de cititori care sunt așteptați la târg.

Prezența cu stand la Târgul Internațional de Carte de la Cracovia este o ocazie de a prezenta editorilor și profesioniștilor polonezi programele de sprijin pentru traducerile din literatura română derulate prin Centrul Național al Cărții, în acest scop fiind realizate broșuri informative cu cele mai recente apariții editoriale și semnalele literare ale anului 2023. Personalul prezent la stand va oferi publicului larg informații despre cultura română, turismul cultural și ecologic în România, tot mai populare în Polonia.

ICR Varșovia susține în mod activ traducerile din literatura română, atât prin participările la târg și vânzarea de carte, cât și prin acompanierea editorilor polonezi în procesul de solicitare de finanțări, susținerea prezenței autorilor români la festivaluri literare și evenimente de prezentare a cărților apărute în Polonia. Cel mai recent exemplu este prezentarea romanului Tatianei Țîbuleac, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, apărut în Polonia la Editura Książkowe Klimaty, la Universitatea din Łódź și la Festivalul Literar „Bruno Schulz” din Wrocław, în 13 și 14 octombrie a.c.

În preziua inaugurării Târgului de Carte de la Cracovia, ICR Varșovia susține prezentarea cărții „Rumunia. Pęknięte lustro Europy” (România. Oglinda spartă a Europei), a autoarei poloneze Dorota Filipiak, apărută la Editura Paśny Buriat. Volumul, care va fi prezentat publicului cracovian la librăria specializată în publicații de interes turistic „Bonobo”, în data de 26 octombrie, de la ora 18, îmbină informațiile istorice cu reportajul și decantează cunoștințele și experiențele autoarei despre România, țară în care revine ca turist avizat de 18 ani. Această publicație face parte dintr-o serie lungă de cărți scrise de autori polonezi care urmăresc să apropie România și cultura română de publicul local. ICR Varșovia promovează aceste publicații și facilitează întâlnirea autorilor cu publicul polonez, precum și vânzarea acestor cărți, recunoscând astfel importanța acestor vectori de diseminare a unei imagini pozitive despre România.