„România ca experiență personală”, prelegere dedicată celor 140 de ani de relații diplomatice româno-americane

Unul dintre cei mai apreciați și populari ambasadori pe care SUA i-au avut în țara noastră, domnul James Rosapepe, susține vineri, 24 ianuarie 2020, la sediul ICR New York, o prelegere în cadrul programului dedicat împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice româno-americane.

Evenimentul este în același timp dedicat și celebrării Unirii Principatelor Române, în 1859, sub conducerea lui Alexandru-Ioan Cuza.

ICR New York va derula, de-a lungul întregului an 2020, un program dedicat aniversării relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii, iar acest prim eveniment din serie reprezintă și lansarea unui parteneriat între Institutul Cultural Român și Asociația de promovare a relațiilor româno-americane „Alianța” din Washington, D.C., în rândul căreia se regăsesc foști ambasadori ai Statelor Unite în România, investitori, diplomați, diverse personalități româno-americane.

James Carew Rosapepe s-a născut în 20 mai 1951, la Roma. A urmat studii la Universitatea Georgetown și apoi la Universitatea Yale. A lucrat la Consiliul Național al Petrolului (1979-1981), membru în Asociația Civică a districtului Berwyn (din 1980), consilier pe probleme de fiscalitate al Comitetului Veniturilor Federale din statul Maryland (1982) și președinte al Maryland Main Street Development Association (1984-1985). A fost ales ca membru în Consiliul Reprezentanților districtului 21 Prince George's County din statul Maryland (1987-1997), activând în două legislaturi integrale și una parțială. În paralel, a fost membru în Consiliul de Experți al Centrului pentru Politici Naționale (1986-1991) și în Consiliul Director al National Small Business Board (1986-1992), îndeplinind pentru o perioadă și funcția de președinte – director general al Patuxent Capital Group. James Rosapepe a îndeplinit funcția de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România în timpul administrației Clinton, în perioada 4 februarie 1998 – 1 martie 2001. În anul 2001, președintele României, Ion Iliescu, i-a acordat Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. După ce şi-a încheiat misiunea de patru ani, a scris împreună cu soţia sa, jurnalista Sheilah Kast, o carte cu titlul Dracula a murit. Cei doi au prezentat o faţă mai puţin cunoscută la acea vreme a României, în care povesteau experienţele lor personale în România. În prezent, James Rosapepe este senator în Senatul statului Maryland.

Asociația „Alianța” este o organizație care reunește majoritatea ambasadorilor americani în România din ultimii ani și pe unii dintre cei mai influenți membri ai comunității româno-americane. „Alianța” este implicată în campanii de advocacy pentru interesele României, dar și în diferite proiecte caritabile și educative. Realizează, o dată pe an, o Gală care a devenit un reper al calendarului românesc din Statele Unite. ICR New York intenționează să devină, pentru prima oară, partener al Galei.