Retrospectivă Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid

Retrospectiva Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid Retrospectiva Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid Retrospectiva Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid Retrospectiva Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid Retrospectiva Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid Retrospectiva Corneliu Porumboiu la Festivalul de Film de la Madrid

Regizorul Corneliu Porumboiu este invitat anul acesta în secțiunea Premio Mirada Internacional a Festivalului de Film de la Madrid – Platforma Noilor Realizatori, ce se desfășoară în perioada 16-25 octombrie. Cu această ocazie, în perioada 19-23 octombrie, Platforma Noilor Realizatori și Institutul Cultural Român de la Madrid organizează o retrospectivă cu șase dintre creațiile regizorului, de la scurtmetrajele din timpul facultății la cel mai recent lungmetraj.
Ciclul de filme dedicat lui Corneliu Porumboiu va fi inaugurat luni, 19 octombrie, cu proiecția filmului Comoara, premiat anul acesta la Festivalul Internațional de la Cannes cu Premiul Un Certain Talent și cu Premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania. După proiecție, publicul va putea asista la o sesiune de întrebări și răspunsuri la care vor participa regizorul și Javier Tolentino, realizator al emisiunii "El Séptimo vicío" la canalul public Radio 3.

Marți, 20 octombrie, Corneliu Porumboiu va avea o întâlnire cu presa acreditată la sediul Institutului Cultural Român din Madrid.

Programul secțiunii Premio Mirada Internacional

Luni, 19 octombrie, Academia de Cine
19:00 – Proiecția lungmetrajului Comoara în prezența regizorului
20:30 – Discuție între regizor și criticul de film Javier Tolentino, realizatorul emisiunii "El Septimo Vício" la postul public Radio 3

Marți, 20 octombrie
11:00 – Conferință de presă la sediul ICR Madrid
20:00 – Proiecția scurtmetrajului Pe aripile vinului și a lungmetrajului documentar Al doilea joc, la Cineteca, Sala Azcona, în prezența regizorului

Miercuri, 21 octombrie, Academia de Cine
19:00 – Proiecția scurtmetrajului Călătorie la oraș și a lungmetrajului A fost sau n-a fost?

Joi, 22 octombrie, Academia de Cine
19:00 – Proiecția scurtmetrajului Pe aripile vinului și a lungmetrajului Polițist, adjectiv.

Vineri, 23 octombrie, Cineteca, Sala Borau
18:30 – Proiecția scurtmetrajului Călătorie la oraș și a mediumetrajului Visul lui Liviu


Accesul la toate proiecțiile și activitățile din cadrul retrospectivei este gratuit. 

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Noului Val al filmului românesc, fiind recompensat cu numeroase premii la festivaluri internaționale, dintre care le amintim pe cele de la Festivalul Internațional de Film de la Cannes: Premiul Cinefondation pentru scurtmetrajul Călătorie la oraș (2004), Premiul Caméra d’Or, pentru pelicula A fost sau n-a fost? (2006), Premiile FIPRESCI și Un Certain Regard pentru filmul Polițist, adjectiv (2009) și Premiul Un Certain Talent pentru Comoara (2015).

Retrospectiva este realizată de Festivalul Internațional de Film-Platfoma Noilor Realizatori în colaborare cu Institutulul Cultural Român, Academia de Cine și Cineteca din Madrid, cu sprijinul Acción Cultural Española (AC/E), Universitatății Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragialeˮ și al Centrului Național al Cinematografiei din România.