„Regele Mihai: drumul către casăˮ, proiecție de film și prelegeri susținute de producătorii John Florescu și Dan Drăghicescu, la ICR Lisabona

În contextul legăturilor istorice româno-portugheze și de-a (re)crea conexiuni culturale în spațiul lusitan prin aprofundarea trecutului regal comun, ICR Lisabona prezintă, la sediul său, miercuri, 5 aprilie 2023, ora 18.30, filmul documentar „Regele Mihai: drumul către casăˮ/„King Michael: The Journey Homeˮ (producător executiv John Florescu, 2021), cu subtitrări în limba engleză. Proiecția va fi urmată de prelegeri susținute de producătorii John Florescu și Dan Drăghicescu.

Documentarul cuprinde interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați ai Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace, cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familie filmate chiar de Regele Mihai, documente desecretizate recent din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Filmul documentar este o producție independentă și face parte din Turneul Național de Educație Istorică inițiat de Dan Draghicescu cu John Florescu, începând cu 2019. Se face referire la trei capitole în realizarea unui documentar istoric: cercetarea pentru arhive, interviurile cu istorici și martori oculari și scenele filmate de reconstituiri istorice cu actori.

John Florescu are o carieră remarcabilă ca antreprenor media, producător de televiziune și om de afaceri cu o vastă experiență în Statele Unite ale Americii și Europa. Jurnalist ca formare și specialist în politică externă, John Florescu este fiul unuia dintre cei mai de seamă istorici axați pe regiunea Balcanilor din America și nepotul unor celebri diplomați antebelici ai României. În prezent este directorul executiv al firmei Centrade, o companie de media cu sediul în SUA și cu sucursale în sectoarele de producție și de publicitate în Romania din 1992. John Florescu a ocupat funcția de director executiv la David Paradine Television, compania americană de televiziune a celebrului jurnalist Sir David Frost. A produs peste 150 de emisiuni TV, documentare și interviuri pentru PBS, HBO, A&E History Channel, Discovery-Times, Disney Channel, CBS Cable și alte televiziuni din SUA și Europa. Mai recent, John Florescu a produs documentarul „Războiul regelui” (2016) despre regele Mihai al României și filmul istoric despre regina Maria - „Maria: inima României”- în 2018. Florescu l-a intervievat în 2016 și pe prințul Filip la Palatul Buckingham. În 2016, i s-a acordat titlul de „Cavaler” de către regele Mihai al României. De asemenea, a fost în consiliul de administrație pentru Birthright (SUA), organizația caritabilă înființată de regretata prințesă Diana. În 2019, i-a fost acordat premiul „General Henri Mathias Berthelot” de către Academia Română, pentru filmul său “Maria, Inima României”.

Dan Drăghicescu a început cariera în producție de advertising și film în 1998 la agenția americană Grey Worldwide. A lucrat, de asemenea, pentru David Ogilvy și Saatchi&Saatchi dezvoltând proiecte de film. În 2010, produce primul serial online românesc „Viața în trei” alături de regizorul Vali Hotea care s-a difuzat în exclusivitate pe platforma de online. În 2011, exprima pasiunea pentru cinematografie în primul film produs independent ca producator executiv și selectionat de HBO Europe -„Transylvania Girl”- cast Maia Morgenstern. Continuă să dezvolte proiecte de scurt metraj alături de realizatorul britanic Mick Davis (regizor la filmul „Modigliani”- produs în România) selecționate la Short film Corner în Cannes, în 2016 – „The Silver Spoon” cu Mihai Gruia Sandu și „The Poison Child”. Din 2015, este producător asociat cu producătorul John Florescu pentru realizarea de proiecte de film documentar istoric și politic: „Razboiul Regelui” premiat de ICR la Cinepolitica pentru Cel mai bun documentar istoric în 2017, „Maria, inima Romaniei” și „Regele Mihai: drumul către casă”, documentare premiate cu votul publicului la TIFF si FIRR. Din 2017, Dan Drăghicescu este Creative Director pentru festivalul de film BIFF Bucharest International Film Festival alături de Dana Dimitriu Chelba, director și ințiator festival de film care este sub patronajul Casei Regale a României - ASR Prințul Radu de România. Dan Drăghicescu are în portofoliu precum curator și producător, două expoziții de fotografii și arhive: „Flavours of History” expusă la Muzeul Cotroceni și Ordinul Arhitecților și „Romania's english Queen” expusă la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” pentru a onora 100 de ani de la Încoronarea Reginei Maria (1922-2022). În 2018 a fost onorat de Academia Română cu medalia General H.M. Berthelot pentru proiecte de film istoric.