În cadrul Ciclului de muzică şi poezie franceză din secolul XX organizat de Fundação das Casas de Fronteira e Alorna şi Institutul Francez din Portugalia, instituţiile amintite au solicitat Institutului Cultural Roman să se implice in organizarea unei a doua reprezentaţii a spectacolului Ponte de Almas (Podul Sufletelor) pe care ICR Lisabona l-a oferit publicului portughez cu ocazia Sărbătorii Francofoniei in Portugalia, pe data de 23 martie 2013. Spectacolul va avea loc în data de 23 mai, orele 18:30, la Palácio Fronteira din Largo São Domingo de Benfica, un prestigios stabiliment cultural lusitan.
La data primului spectacol, “Ponte de Almas” a fost evenimentul cel mai apreciat de public şi de organizatori astfel încât, solicitarea reluării sale se constituie intr-o nouă recunoaştere de facto a concepţiei sale dar şi, mai ales, a valorii protagoniştilor şi a repertoriului ales.
Spectacolul e conceput ca o promenadă muzicală prin spaţiul lusitan, francez si românesc, prin intermediul căruia vocea, vioara şi pianul vor oferi publicului o sinteză inedită, sprijinită pe un repertoriu indrăzneţ şi incitant, în care clasicul se imbină cu modernitatea şi tradiţia, şi are ca protagonişti trei personalităţi ale vieţii culturale europene: mezzo-soprana Liliana Bizineche, violonistul Liviu Scripcaru şi pianistul Yan Mikirtumov.
Liliana Bizineche Absolventă a Academiei de Muzică din Cluj, a studiat canto cu Valentina Creţoiu, Ileana Cotrubaş, Regina Reznik şi Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internaţionale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta şi Paris. De asemenea, a obţinut cumulat Premiile Gulbenkian şi Alice Tully pentru cea mai bună interpretare a muzicii franceze. Liliana Bizineche şi-a început cariera internaţională în rolul lui Charlotte din opera „Werther” de Massenet, la Teatrul Naţional São Carlos din Lisabona, alături de faimosul tenor Alfred Kraus. În urma succesului obţinut cu acest rol, a primit numeroase invitaţii, atât pentru repertoriul de operă cât şi pentru cel simfonic (lieduri din şcolile franceză, germană, italiană, rusă). A concertat în Finlanda, Olanda, Franţa, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elveţia, Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina, Brazilia și Portugalia, unde s-a și stabilit începând cu 1988. Și-a susţinut teza de doctorat în interpretare la Universitatea din Évora – primul doctorat de acest fel din Portugalia – obţinând distincţia magna cum laudae. Din 1999 este profesor la Universitatea din Évora, coordonând lucrări de licenţă și de masterat în canto.
Liviu ScripcaruNăscut în 1970, la Iași, a crescut în sânul unei familii cu tradiţii muzicale puternice și a început să studieze vioara la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui său. În timpul liceului a urmat cursuri de interpretare muzicală cu profesori români consacraţi. În perioada 1990 – 1995 a frecventat Academia de Muzică George Enescu din Iași, avându-i ca profesori pe Bujor Prelipcean, prim-violonist al cvartetului “Voces” și pe Leonid Popovici. A terminat cursul ca şef de promoţie, devenind astfel concert maestru al Orchestrei Academice din orașul natal. În 1992, a cântat ca prim-violonist în Orchestra Filarmonică din Iași. Patru ani mai târziu s-a alăturat Orchestrei Simfonice Karlovy-Vary din Cehia, pe postul de prim-violonist. În calitate de solist, a susţinut diferite concerte în Elveţia, Italia, Franţa, Republica Moldova, Norvegia, România, Portugalia, etc. În prezent este membru al Orchestrei Metropolitane din Lisabona și profesor la Academia Superioară de Orchestră, concert maestru și solist la Orchestra Municipală din Sintra. Este, de asemenea, doctorand în Muzică și profesor la Universitatea din Évora.
Yan Mikirtumov
S-a născut în 1974, la Moscova. A început pregătirea profesională la vârsta de cinci ani la Şcoala de Artă Corală “A. V. Sweschnikov” din orașul natal, unde a studiat timp de unsprezece ani, specializându-se în Dirijat coral. A urmat cursurile Academiei Superioare de Artă Corală din Moscova, clasa profesorilor Viktor Popov (dirijat coral) şi Mikhail Arkadiev (pian), obţinând, în 1997, licenţa în Dirijat coral. În perioada septembrie 1997 - ianuarie 1998 s-a specializat în Compoziţie la Conservatorul Superior P.I. Tchaikovsky din Moscova, cu profesorul Roman Ledenev. În următorii doi ani, a participat, în calitate de vocalist, pianist şi dirijor de cor, la numeroase concerte, festivaluri şi înregistrări cu diverse ansamblui corale, grupuri de muzică veche şi orchestre din Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Polonia, Finlanda, Ucraina, Norvegia, Japonia, SUA şi Rusia. A compus muzică pentru diverse piese de teatru jucate pe scenele din Moscova. Din 1999 locuieşte în Portugalia unde şi-a început cariera de profesor. Este invitat cu regularitate să acompanieze diverşi instrumentişti şi vocalişti. La ora actuală este profesor la Conservatorul de Muzică din Albufeira, Academia Nacional Superior de Orquestra şi Universitatea din Évora.