Proiecte organizate de rețeaua Institutelor Culturale Românești din Străinătate cu ocazia Zilei Limbii Române

Proiecte organizate de reteaua Institutelor Culturale Romanesti din Strainatate cu ocazia Zilei Limbii Romane

Sărbătorirea pentru prima dată, la 31 august 2013, a Zilei Limbii Române, aniversare instituită prin Legea nr. 53/2013, a fost una dintre manifestările reprezentative ale anului trecut în rețeaua reprezentanțelor în străinătate ale Institutului Cultural Român.
După succesul din 2013, Ziua Limbii Române va fi marcată, din nou, anul acesta, de rețeaua Institutelor Culturale Românești în străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări culturale ample, spectacole de teatru, conferințe, lansări de carte, proiecții de film românesc:
Institutul Cultural Român de la Budapesta a invitat-o pe actrița Ioana Ginghină, care va susţine la Şcoala generală românească din Micherechi, în data de 8 septembrie 2014, un spectacol interactiv pentru copiii români dornici să păstreze viu tezaurul lingvistic moştenit. Promovarea limbii române constituie o preocupare permanentă a Institutului Cultural Român de la Budapesta. Şcoala generală românească din Micherechi este cea mai importantă şcoală generală cu predare în limba română din Ungaria
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM și toate instituțiile de invățământ superior din Republica Moldova organizează, în perioada 30 august – 1 septembrie 2014, a doua ediţie a Conferinței Internaționale „Limba română – limbă a integrării europene“. Institutul va susține prezența următorilor invitați: acad. Eugen Simion (România) – Academia de Studii Economice din Moldova, acad. Mihai Cimpoi (România/ Republica Moldova) – Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Chişinău, Ileana Mălăncioiu (România) – Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Bogdan Creţu (România) – Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi, Eugen Uricariu (România) – Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul în Chişinău, Bogdan Horia Zilieru (România) – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, dr. conf. Galaction Verebceanu (R. Moldova) – Universitatea de Stat din Moldova, dr. hab. conf. Vasile Bahnaru (R. Moldova) – Academia de Administraţie Publică de pe lângă Preşedinţia Republicii Moldova, dr. conf. Ana Vulpe (R. Moldova) – Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu“ din Cahul, dr. hab. conf. Inga Druţă (R. Moldova) – Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Ileana Ursu (Serbia) – Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ din Chişinău, Milan Nenadic (Serbia) – Universitatea Tehnică a Moldovei, dr. hab. prof. Elena Constantinovici (R. Moldova) – Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, dr. univ. conf. Vasile Cujbă (R. Moldova) – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău, dr. hab. prof. Cornel Munteanu (România) – Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, dr. hab. prof. Anatol Gavrilov – Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.De asemenea, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează expoziția stradală „Lupta cu inerția - Poeții generației '60“ în data de 31 august 2014, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Expoziţia va reuni portrete și texte ale unora dintre cei mai reprezentantivi poeţi români, precum: Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Grigore Hagiu, Constanța Buzea, Grigore Vieru, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi.
Din seria evenimentelor organizate cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române în Republica Moldova face parte și „Congresul Internațional al Eminescologilor“, ediția a III-a, organizat la Academia de Științe din Moldova, în perioada 3-4 septembrie 2014. Proiectul, organizat în colaborare cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu“ din Chișinău, întrunește eminescologi importanți din România, Italia, Germania, China, Franța Ucraina, Turcia, Slovacia, Cehia și Bulgaria. Institutul Cultural Român de la Chișinău susține prezența în cadrul Congresului a următorilor cercetători: prof. Giuseppe Manitta (Italia), acad. Eugen Simion (România), Cornel Munteanu (România), Milan Nenadic (Serbia), Ileana Ursu (Serbia).
Totodată, ICR Chișinău organizează, în colaborare cu Asociaţia Istoricilor „Nicolae Iorga“ din raionul Ungheni și Direcția raională de învățământ Ungheni, în data de 5 septembrie 2014, două expoziții, la Biblioteca Municipală Ungheni - „Dimitrie Cantemir – homo universalis“ - și la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi“ Ungheni - „Lucian Blaga – Poemele luminii“. Expoziția de bannere dedicată lui Dimitrie Cantemir prezintă manuscrise inedite, fotografii, mărturii ale cronicarilor, citate despre Cantemir din contemporanii săi, precum și aprecieri ale scriitorilor și savanților contemporani.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează proiectul Limba română prin jocuri şi „necuvinte“, în data de 28 august 2014, la sediu. În deschiderea evenimentului, ICR Istanbul va prezenta și proiecta filmul documentar despre opera şi personalitatea poetului român Nichita Stănescu, produs de editura Film Location Guide, în anul 2007, scenariu Alexandru Condeescu şi Traian Coșovei. Filmul este subtitrat în limba engleză şi conţine interviuri cu Dora Stănescu, Florin Iaru, Nicolae Breban, Johnny Răducanu, Gabriela Melinescu şi Adam Puslojic. În vederea promovării identităţii etnice prin învăţarea şi utilizarea limbii române de către copiii proveniţi din familiile mixte şi a popularizării cursurilor de română pentru copii de la ICR Istanbul, va avea loc şi un curs demonstrativ de introducere în limba română. Totodată, în perioada 25 august – 5 septembrie, ICR Istanbul va posta online poeme în limbile română şi turcă pe pagina de Facebook administrată de ICR Istanbul și pe site. Selecţia poeziilor va fi realizată de traducătorii formaţi în cadrul Atelierului de traduceri literare: Sunia İliaz Acmambet, Semra Selim şi Erkut Tokman. În aceeaşi zi vor fi anunţate începerea sesiunii de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească din perioada septembrie 2014 – februarie 2015 şi înscrierile pentru copii.
Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie 2014, printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România. La sediul Institutului, participanții vor putea asista la minicursuri de limba română cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/ fonetice, „falși prieteni“), evocări ale unor personalități românești, informații turistice despre România, lecții culinare demonstrative finalizate cu degustarea produsului prezentat. Minicursurile vor fi susținute de Prof. Dr. Simion Doru Cristea şi Prof. Rodica-Adriana Covaci.
Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Hispatriados.com, portal interactiv care oferă informaţii utile comunităţii vorbitoare de spaniolă din România, organizează o campanie online de promovare a limbii române şi a similitudinilor dintre română şi spaniolă. Astfel, în perioada 20-29 august 2014 vor fi postate zilnic pe site-ul şi pe facebook-ul celor două instituţii proverbe/zicători/expresii în limba română şi în limba spaniolă, explicate cu ajutorul dicţionarelor de specialitate. Se va recomanda publicului să propună şi altele, şi să îl voteze până pe 30 august pe cel favorit. Pe data de 31 august, de Ziua Limbii Române, o listă completă de proverbe/zicători/expresii în română şi în spaniolă, explicate cu ajutorul dicţionarelor de specialitate, se va regăsi pe paginile web ale Institutului Cultural Român de la Madrid şi Hispatriados.com, precum şi proverbul/zicătoarea/expresia cea mai votată de public. Campania nu se adresează doar vorbitorilor de limba spaniolă din Spania, ci şi celor din România şi vor fi promovate, de asemenea, dicţionarele de specialitate – Dicţionarul român-spaniol, respectiv spaniol-român, de expresii şi locuţiuni, realizate de Constantin Teodorovici şi Rafael Pisot şi publicate de Editura Polirom. Hispatriados.com a fost fondat în februarie 2012 și este primul și singurul portal interactiv în spaniolă, care conține informații utile despre și pentru comunitatea vorbitoare de spaniolă din România. Prin intermediul acestui portal se împărtășesc experiențe, se oferă sfaturi, se interacționează pe diverse teme pentru a facilita integrarea culturală a vorbitorilor de spaniolă din România, dar și pentru a înțelege cultura română. De asemenea, Hispatriados.com promovează constant proiectele Institutului Cultural Român de la Madrid și traducerile apărute în spaniolă și subvenționate prin programele Institutului Cultural Român.
Institutul Cultural Român de la New York organizează, în perioada 29 august – 9 septembrie, la sediu, expoziţia de carte „Modernitatea Limbii Române/ The Modernity of Romanian Language“, care va include opere ale scriitorilor români care au marcat evoluția limbii române de-a lungul veacurilor, de la cronicari până la marii moderni, de la avangardiști (Tristan Tzara, Felix Aderca, Ilarie Voronca, Benjamin Fondane, Marcel Iancu, Ion Vinea etc.) și reprezentanții absurdului suprarealist (Urmuz) și existențial (Eugen Ionescu) până la generațiile de după proletcultism. Totodată, actori din tânăra generație, care trăiesc la New York, vor recita în limba română poeme ce ilustrează marile creații lirice, dar și exemple de poezie retorică, patriotardă, ocazională (poezia proletcultistă). De asemenea, vor fi prezentate filme documentare, proiecţii dedicate unor scriitori care au contribuit la amplificarea expresivității limbii române prin mari construcții imaginare.
Institutul Cultural Român de la Paris organizează spectacolul excepțional Lecția, cu Tudor Gheorghe, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, pe 30 august 2014. Spectacolul a înregistrat un mare succes, în primăvara anului 2014 fiind prezentat în turneu în România și în Republica Moldova. Cu o denumire simbolică, Lecția este un spectacol unic, plin de iubire și de patriotism. Tudor Gheorghe vine în întâmpinarea profesorilor, elevilor și a tuturor spectatorilor cu un nou concert, pentru a le arăta cât de frumoasă este limba română. Spectacolul cuprinde texte excepţionale, poezii deosebite şi mult umor, aducând în centrul atenţiei adevăratul folclor românesc. Spectacolul va fi jucat în limba română, fără traducere și va fi cu intrare liberă, în baza rezervării prealabile.
Institutul Cultural Român de la Praga susține prezența românească la etnofestivalul Barevna Devitka, ediţia a X-a, pe 30 august, în parcul Podviní din Praga. În cadrul etnofestivalului, ICR Praga va promova România și comunitatea românească din Cehia printr-un stand comun cu Asociația Românilor din Republica Cehă, organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei României la Praga. În cadrul standului vor avea loc prezentări cu vânzare de produse românești – regal gastronomic asigurat de bucătăreasa de origine română Emi Janečková, iar ICR Praga va oferi premii, constând în materiale promoţionale, în cadrul unei tombole organizate pentru participanţi. Totodată, ziua de 31 august, legiferată ca Ziua Limbii Române, va fi marcată de ICR Praga prin distribuirea, în rândul spectatorilor, de materiale cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, precum şi a unor mini cursuri de limba română și quiz-uri despre România. De asemenea, un profesor invitat de la Catedra de Românistică va susţine cursuri demonstrative de limba română și îi va angrena pe cei prezenţi într-o manieră interactivă. ICR Praga va prezenta şi oferta de cursuri pentru anul academic următor, în cadrul standului de informare special amenajat.
 Cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, Accademia di Romania din Roma organizează prezentarea cărții Limba română – „între paranteze“, urmată de o dezbatere, pe tema limbii române din afara granițelor României, în cadrul bibliotecii, în data de 12 septembrie 2014. În volumul Limba română – „între paranteze?“, Eugenia Bojoga urmărește să răspundă la întrebarea De ce limba română vorbită la Chişinău este altfel?.
Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează spectacolului Dor de Eminescu conceput și susținut de actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian-Octav Popa, la TeaterStudio Lederman din Stockholm, în data de 23 august 2014. Spectacolul a mai fost prezentat, cu sprijinul Institutului Cultural Român, comunităților românești din Budapesta, Londra, Paris și Statele Unite și s-a bucurat peste tot de succes. Spectacolul include un colaj din versurile lui Mihai Eminescu, dar şi secţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale poetului, cu intermezzo-uri de muzică clasică şi contemporană. Dată fiind bariera lingvistică (spectacolul este prezentat în limba română), evenimentul se va adresa exclusiv diasporei.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, cu ocazia Zilei Limbii Române, o proiecţie a filmului Despre oameni şi melci r.: Tudor Giurgiu, la sediul Institutului, pe 28 august 2014. Proiecţia va fi urmată de o lecţie specială de limba română în cadrul căreia discuţiile se vor concentra asupra tematicii filmului vizionat, iar cursanţii vor primi materiale suplimentare despre subiectul filmului. Despre oameni şi melci a fost proiectat, în premieră în Israel, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa (octombrie 2013), cu sprijinul ICR Tel Aviv.
Institutul Cultural Român de la Varșovia va sărbători Ziua Limbii Române printr-un eveniment organizat în capitala poloneză și având în centru un reper al creativității limbii – poezia românească din secolul XX. Evenimentul va fi realizat împreună cu librăria-cafenea „Kafka“, unul dintre cele mai populare și îndrăgite locuri din Varșovia, frecventate de iubitorii de lecturi și discuții despre cărți, în ambianța relaxată a unei cafenele culturale. Librăria-cafenea „Kafka” din Varșovia va fi deschisă publicului până seara și va oferi un spațiu de întâlnire cu limba și literatura română. În interiorul și exteriorul librăriei vor fi expuse planșe de dimensiuni mari, cu poezii de Nichita Stănescu. În tot spațiul vor fi dispuse mostre de poezie românească contemporană, sub forma unor flyere bilingve (româno-polonă), cu versurile unor importanți poeți: Emil Brumaru, Simona Popescu, Angela Marinescu, Octavian Soviany, Ioana Nicolaie, Robert Șerban, Claudiu Komartin, Ileana Mălăncioiu, Ioan Es. Pop. De asemenea, vor fi pregătite materiale tipărite despre limba română, puse la dispoziția publicului, și vor fi expuse publicații furnizate de Centrul Cărții de la București. Fundalul muzical va fi adigurat de piese muzicale, interpretate de formații românești.
Institutul Cultural Român de la Viena organizează, la sediu, pe 30 august 2014, inaugurarea bibliotecii. Cu această ocazie, institutul găzduiește spectacolul-lectură Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu? de Daniel Bănulescu, în prezenţa autorului, începând cu ora 19. Biblioteca Institutului Cultural Român de la Viena cuprinde un număr de 11.000 de volume, aproximativ 500 dintre acestea reprezentând donaţia Editurii Polirom. În colecţie se regăsesc exemplare în limba română şi traduceri în limba germană şi limba franceză, cărţi de ficţiune şi non-ficţiune, albume de artă, dicţionare, ghiduri turistice şi cărţi pentru copii.
Daniel Bănulescu este laureat al Premiului European de Poezie acordat de oraşul Münster (pe care l-a primit împreună cu traducătorul şi scriitorul Ernest Wichner) şi laureat al Premiului pentru Roman al Academiei Române. Lucrările sale au fost traduse în limbile germană, engleză, franceză, olandeză, maghiară, bulgară, sârbă, cehă, slovenă, suedeză. Daniel Bănulescu se află în perioada august-septembrie la Museumsquartier din Viena ca rezident în cadrul programului Writers-in-Residence al quartier21.
Editura Polirom a fost fondată la Iaşi în anul 1995, devenind în scurt timp una dintre cele mai importante şi premiate edituri din România. Polirom editează peste 60 de serii şi colecţii acoperă 39 de domenii: literatură, eseu, jurnale, litere, filosofie, istorie, religie, psihologie, sociologie, politologie, pedagogie, asitenţă socială, studii de gen, media, relaţii publice, drept, limbi străine, informatică şi calculatoare, educaţional, economie şi afaceri, medicină, sănătate, practic etc.
Biblioteca ICR Viena şi sala de lecturi vor fi deschise zilnic, de luni până vineri, între orele 10 şi 17. Cititorii au posibilitatea de a găsi lista volumelor pe pagina de internet a ICR Viena, www.rkiwien.at, începând din data de 1 septembrie.