Program dedicat poetului național Mihai Eminescu în rețeaua institutelor culturale românești din străinătate

Program dedicat poetului national Mihai Eminescu  in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate
Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate organizează, în rețeaua institutelor culturale românești din străinătate, un Program-cadru pentru promovarea profilului identitar românesc dedicat poetului național, Mihai Eminescu. Astfel, în perioada 3-29 iunie 2013, sunt programate recitaluri de poezie, lansări și expoziții de carte, conferințe, lecturi, proiecții de film/fotografii/documente, cursuri speciale pentru studiul poeziilor eminesciene. Programul este dedicat comemorării a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional, Mihai Eminescu. Într-o manieră clară, prin alegerea unui reper semnificativ pentru cultura română, acest Program-cadru își propune să contribuie la conturarea identității românești în spațiul cultural internațional și la îmbunătățirea cooperării cu comunitățile românești.
Programul a început la Tel Aviv, unde Institutul Cultural Român a propus omagierea lui Mihai Eminescu, în perioada 3-10 iunie, în cadrul cursurilor sale de limba română. Cursanţii au parcurs biografia lui Mihai Eminescu şi au citit și comentat poezii relevante pentru creația sa lirică, a căror selecție a ținut cont de structurile gramaticale însuşite până acum de cursanţi. A fost prezentat și poemul Luceafărul, tradus în limba ebraică de Tomy Siegler. Au fost invitaţi să participe şi studenţii cursului de limba română organizat de Universitatea din Tel Aviv.
Programul continuă în S.U.A., unde pe 13 iunie Institutul Cultural Român de la New York va organiza, la sediu, evenimentul „Eminescu – An American Perspective (A Tribute to Mihai Eminescu – the Last Great Romantic Poet)“. Directorul reprezentanței de la New York, Doina Uricariu, va susține o scurtă prelegere despre viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu. Adrian G. Săhlean (unul dintre cei mai cunoscuţi traducători ai operei lui Eminescu în limba engleză, co-fondator şi preşedinte al organizaţiei non-profit Global Arts Inc., care promovează literatura, muzica şi arta românească în S.U.A.) va recita poeme de Mihai Eminescu, în traducere proprie, din volumul Eternal Longing, Impossible Love. Vor fi proiectate fotografii ale poetului, manuscriselor, copertelor volumelor eminesciene în diferite ediţii românești şi americane, precum şi imagini ale portretelor poetului naţional realizate de cunoscuţi pictori şi sculptori români. Vor fi audiate fragmente muzicale inspirate de versurile lui Eminescu, cu soliştii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Ştefan Hruşcă, Margareta Pâslaru, precum şi lieduri interpretate de Ana Leonora Ion, Camelia Pavlenco sau Bogdan Baciu. Vor fi expuse, de asemenea, volumele de/sau despre Eminescu aflate în biblioteca Institutului Cultural Român de la New York: poezii în limbile română şi engleză, monografii, studii.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău va organiza, în colaborare cu Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, expoziția „Mihai Eminescu – 124 de ani de la trecerea în eternitate“, în perioada 14-29 iunie, în Grădina Publică din Chișinău. Expoziția va prezenta manuscrise și fotografii. Reprezentanța de la Chișinău va itinera expoziția și în alte localități din Republica Moldova: Căușeni, Soroca, Bălți, Leova, Edineț și Cahul. Tot la Chișinău, va avea loc, la Academia de Științe a Moldovei, lansarea oficială a volumului Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic de Mihai Cimpoi. Vor participa acad. Nicolae Dabija, acad. Gheorghe Duca (președintele Academiei de Științe a Moldovei) ș.a. Întâlnirea va fi însoțită de o serie de dezbateri pe marginea volumului, la care vor participa și reprezentanți ai bibliotecilor din Republica Moldova, directori de licee, scriitori, poeți și reprezentanți ai mediului academic și universitar. Volumul Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic cuprinde o amplă analiză a poeziei, prozei, dramaturgiei şi publicisticii poetului, precum și prezentarea eminescologilor importanţi.
Pe 14 iunie va avea loc la Paris, în Sala Bizantină a Palatului Béhague, un recital extraordinar al actorului Dorel Vișan. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român din capitala Franței, se adresează publicului francez erudit, amator de literatură română, precum și membrilor diasporei românești din Paris şi Île de France.
De la Paris, maestrul Dorel Vișan se va deplasa la Madrid, pentru a susține pe 16 iunie extraordinarul său recital eminescian la Círculo de Bellas Artes, sala Antonio Palacios. Recitalul, organizat de Institutul Cultural Român din capitala Spaniei, va fi urmat de proiecţia filmului Un bulgăre de humă în regia lui Nicolae Mărgineanu. Filmul prezintă relaţia dintre poetul Mihai Eminescu şi scriitorul Ion Creangă. Din distribuție fac parte actorii Dorel Vișan (Ion Creangă), Adrian Pintea (Mihai Eminescu), Mioara Ifrim, Maria Ploae ș.a.. Filmul va fi prezentat cu subtitrare în limba spaniolă.
Următorul recital susținut de maestrul Dorel Vișan va avea loc la Lisabona, pe 20 iunie, la Auditoriul prestigiosului Palat al Independenţei, aflat sub tutela Sociedade Histórica da Independência de Portugal. Reprezentația va fi însoțită de o expoziţie de fotografii, facsimile şi poezii traduse în portugheză. În preambulul recitalului maestrului Dorel Vişan va fi proiectat un montaj cu secvenţe din cele mai importante filme ale actorului român. În cadrul spectacolului, actrița Luminiţa Pereira (I.A.T.C., 1975) va recita câteva poezii și în limba portugheză.
Institutul Cultural Român de la Stockholm va proiecta documentarul Eminescu – călătorie virtuală în absolut, regizat de Anca Damian. Proiecția va avea loc în data de 15 iunie, la Cinematograful „Victoria“, în cadrul Festivalului anual de Film Românesc.
La Istanbul sunt programate pe 16 iunie, la Biserica Sf. Muceniţă Paraschieva din Istanbul, o slujbă de pomenire și o serie de activități cultural-artistice, la care vor participa familii mixte româno-turce. Evenimentul cu dublă dimensiune, spirituală și culturală, dedicat poetului național, va include recitaluri bilingve, în limbile română și turcă, susținute de copii, o prezentare multimedia cu date biografice și opera lui Mihai Eminescu, precum și un concert de muzică autentică românescă în interpretarea vocală și instrumentală, la cobză, a rapsodului popular Ion Crețeanu. Totodată, pentru a marca ziua poetului național, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va transmite, pe 15 iunie, un poem tradus din limba română în limba turcă tuturor contactelor din baza de date pe care o deține.
Institutul Cultural Român de la Budapesta va găzdui la sediul său, pe 17 iunie, recitalul La steaua care-a răsărit, susținut de actorul Emil Boroghină. În același cadru vor fi organizate o expoziție tematică de carte (volume de critică și istorie literară din fondul bibliotecii reprezentanței), deschisă până pe 17 august, precum și ceremonia de acordare a diplomelor absolvenților cursului de limba română organizat de ICR Budapesta. Recitalul susținut de maestrul Emil Boroghină va cuprinde poezii precum Dormi!, O, rămâi, Memento mori, Glossa, Venere şi Madonă, Epigonii sau Departe sunt de tine.
Actorul Emil Boroghină se va deplasa apoi la Veneția, pentru a susține, în Sala Marian Papahagi, pe 20 iunie, recitalul de poezie la sediul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică. Și la Veneția, recitalul va fi însoțit de o expoziţie de carte, în Biblioteca institutului.
La Accademia di Romania de la Roma, recitalul maestrului Emil Boroghină este programat pe 25 iunie. Și aici, va avea loc o expoziție de carte, cuprinzând o parte din operele poetului național. Evenimentul de la Roma va fi prefațat de un cuvânt introductiv al poetei Daniela Crăsnaru, director de programe la Accademia di Romania. Poeziile vor fi recitate, atât la Veneția, cât și la Roma, în limba română, dar vor fi însoțite de traducerile lor în limba italiană (realizate de Vasile Alecsandri, Geo Vasile, Sauro Albisani și George Popescu).
Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează, pe 18 iunie, la sediul Asociaţiei Europa Nova din Bruxelles, un recital de poezie din lirica eminesciană (și câteva pagini de corespondență), în interpretarea maestrului Ilie Gheorghe. Va fi prezent și poetul clujean Vasile Igna, invitat la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Namur. Recitalul, însoțit de o expoziție de carte, se va desfăşura în prezenţa unui public format din membrii diasporei româneşti din Bruxelles şi din studenţii cursurilor de limba română organizate de Institutul Cultural Român de la Bruxelles.
Ilie Gheorghe se va deplasa apoi la Londra, unde va susține un recital la sediul Institutului Cultural Român pe 20 iunie. Spectacolul va cuprinde intervenţii muzicale: vioară – Vlad Maistorovici, pian – Antoine Francoise, clarinet – Harry Cameron-Penny, precum şi proiecţii video inspirate din poezia lui Eminescu, realizate de artistul Cristian Luchian. Versurile recitate vor fi proiectate în traducere engleză. Recitalul va fi prefațat de filmul Eminescu, Veronica, Creangă – primul documentar despre Eminescu, realizat de Octav Minar în 1914, produs de Pathé și descoperit recent în Arhiva Naţională de Film. Filmul include imagini autentice de la începutul secolului trecut, adevărate documente istorice înfăţişând casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iaşului, ale mormântului lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile poetului de la Dumbrăveni, Botoşani, din faţa Ateneului, fotografii cu Veronica Micle, Teiul lui Eminescu, Grădina Copou. Filmul va fi subtitrat în limba engleză. În deschidere, directorul Institutului Cultural Român de la Londra, Dorian Branea, va face o prezentare introductivă despre Eminescu şi opera sa.
La Varşovia, recitalul maestrului Ilie Gheorghe este programat pe 21 iunie. Evenimentul va fi organizat la Ambasada României și va fi urmat de un vin d'honneur. Recitalul va fi însoțit de un material tipărit cuprinzând versuri în limbile română şi poloneză. Traducerile poemelor aparţin reputaţilor poeţi polonezi: Emil Zegadłowicz şi Kazimiera Iłłakowiczówna.
Institutul Cultural Român de la Praga va organiza Ziua Eminescu pe 24 iunie 2013, la sediu. Va avea loc o lectură din corespondența Veronica Micle – Mihai Eminescu, sub titlul Eminul meu iubit, în interpretarea actorilor Renate Müller Nica și Cătălin Neghină.
De la Praga, cei doi actori se vor deplasa la Berlin, pentru o nouă lectură pe 25 iunie, la sediul Ambasadei României.
La Viena, lectura din corespondența Veronica Micle – Mihai Eminescu va avea loc pe 28 iunie, la sediul Institutului Cultural Român. Lectura va fi urmată de conferinţa „În intimitatea textului eminescian“, susţinută de dr. Florin Oprescu, lector de limba română la Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii din Viena.