Procult Film Festival

În perioada 22 - 25 noiembrie 2012 se desfăşoară la Roma cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film ProCult. Festivalul reuneşte cele mai recente producţii cinematografice ale „noului val“ românesc şi a debutat în avanpremieră în cadrul MedFilmFestival în data de 28 octombrie 2012 cu proiecţia filmului După dealuri în regia lui Cristian Mungiu şi a unei serii de scurtmetraje şi filme de animaţie.
Printre invitaţii la festival se numără regizorul Lucian Georgescu care va prezenta filmul The Phantom father/Tatăl fantomă. În acest film Robert Traumn, profesor american - interpretat de Marcel Iureş - se află în căutarea tatălui, romancier faimos, şi a unchiului, temut gangster din Chicago. În căutările sale e ajutat de frumoasa bibliotecară Tanya. Împreună ajung la un bătrân proiecţionist, prieten de-al tatălui lui Robert, la rândul lui aflat în dificultate.
Mama ei e tranziţie!?! de Cristina Nichituş este o comedie amară animată de magnaţi, gărzi personale şi oameni de afaceri falimentari, de vânzătoarea de la butic, de Nelu care repară calorifere şi de vânzătorul de ziare, toate personaje care se alternează în vile de lux şi apartamente de bloc. Aşteptările sunt mari şi pentru “Nunta mută” în regia lui Horatiu Mălăele, o comedie transformată în tragedie, o poveste adevărată despre o nuntă dintr-un sat românesc în primăvara lui 1953. Pe data de 5 martie, tocmai în timpul ceremoniei, ajunge vestea morţii lui Stalin: autorităţile interzic orice fel de ceremonie publică. Totuşi, nunta merge înainte, iar pedeapsa Statului va fi dureroasă.
Festivalul de Film ProCult oferă spaţiu şi filmelor documentare cu Olăreasa de la Vama Sării de Tudor Chirilă (Premiul APTR pe 2012 pentru cel mai bun film documentar de televiziune. Tot din program fac parte reportajul Regina Maria şi filmul documentar Naufragiat de România, ambele regizate de Cristina Tilică.
Printre scurtmetrajele care vor fi prezentate se numără pluripremiatul Gobbel de Raluca David, O mie de lucruri în comun de Sarra Tsorakidis, Pe macara de Gabriel Sârbu, Maica Domnului de la parter de Andrei Cohn, De azi înainte de Dorian Boguţă, Benvenuti in Italia de Sorin Misirianţu.

Intrare liberă în limita locurilor disponibile. În attach: programul complet al Festivalului ProCult