Prezentarea volumului „Fetița cu cravata roșie” de Colette Avital

„Cea mai frumoasă limbă din lume este limba maternă pentru că este limba în care ai (fost) crescut și cea care te-a ajutat să descoperi o întreagă cultură în care rămâi ancorat o viață întreagă, indiferent de câte alte limbi și culturi descoperi ulterior. Pentru mine, deci, limba română rămâne cea mai frumoasă limbă din lume” a declarat Colette Avital în cadrul evenimentului de prezentare a cărții sale autobiografice „Fetița cu cravata roșie” (editura Yedioth Sfarim, 2021), făcând totodată referire la un episod antisemit din copilăria petrecută în România și relatat în carte.

Evenimentul, desfășurat în limba ebraică și organizat de ICR Tel Aviv, în colaborare cu filiala din Haifa a Asociației Evreilor Originari din România (H.O.R), Cercul Cultural din Haifa și găzduit de Primăria Haifa, în data de 29 noiembrie, a atras un public numeros și s-a bucurat de participarea doamnei Einat Kalisch-Rotem, primarul orașului Haifa, care a subliniat, în discursul său, contribuțiile aduse de-a lungul timpului de comunitatea evreilor români la dezvoltarea Statului Israel în diverse domenii. În cel al diplomației, Colette Avital se distinge drept una dintre cele mai reprezentative personalități israeliene de origine română.

Excelența Sa, Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, a menționat prietenia de lungă durată care îl leagă de doamna Avital, bazată atât pe respectul față de munca acesteia în domeniul diplomației și al drepturilor omului, cât și admirația față de calitățile sale personale. Totodată, adresându-se publicului, majoritar cu origini românești, a adăugat că „România este mai săracă, astăzi, prin lipsa voastră, pentru că a pierdut o mare parte din comunitatea sa evreiască, ca urmare a antisemitismului”.

Noblesse oblige a afirmat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, făcând referire la sensul figurat al celebrei expresii franceze care dictează ca o persoană să se comporte într-un mod adecvat poziției și reputației pe care a dobândit-o, rol pe care dna. Avital l-a îndeplinit în mod exemplar, în calitatea de diplomat israelian, cât și de personalitate marcantă și reprezentativă a comunității evreilor originari din România.

După discursurile oficialităților, evenimentul a continuat cu un panel cu discuții și impresii despre carte, moderat de Arie Yasss, binecunoscut producător și regizor israelian, în cadrul căruia au participat Doina Meiseles, director al ziarului de limba română „Viața Noastră”, dr. Ruth Oren, artist fotograf și lector în comunicare vizuală, Doron Coler, membru în conducerea organizației A.M.I.R și Keren Neizer-Cohen, jurnalistă TV5 Monde și critic literar.

Aceasta din urmă a explicat însemnătatea cravatei roșii– prin excelență, un simbol de apartenență la mișcarea comunistă, însă nu atât de evident pentru israelienii care nu sunt de origine română – pentru familia lui Colette Avital, într-una dintre cele mai dificile perioade ale comunismului din România. Cravata roșie de pionier, obținută datorită bunelor rezultate la învățătură, a jucat un rol esențial în salvarea tatălui său de la arest de către autoritățile comuniste care-l considerau pe acesta „un burghez care se hrănește cu sângele poporului”.Un alt aspectmenționatl-a constituit legătura simbolică dintre însemnătatea zilei de 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii, și totodată și ziua de naștere a autoarei care și-a petrecut copilăria în umbra regimului comunist din România.

De asemenea, Andrei Haj, un tânăr violonist de origine română, a delectat publicul cu câteva piese din repertoriul internațional.

La finalul manifestării, doamna Avital a mulțumit invitaților și publicului, cât și organizatorilor, subliniind semnificația zilei aleasă pentru desfășurarea evenimentului – 29 noiembrie, data adoptării, în 1947, de către Consiliul Națiunilor Unite a Rezoluției 181 ce prevedea împărțirea mandatului britanic asupra Palestinei într-un stat evreiesc și unul arab.