Prezentarea cărţii «La Roumanie et la Shoah. Destruction et survie des Juifs et des Roms sous le régime Antonescu, 1940-1944» de Radu Ioanid la Institutul Francez din Tel Aviv

ICR Tel Aviv este partener instituțional, alături de Institutul Francez din Tel Aviv, la evenimentul de prezentare a volumului «La Roumanie et la Shoah. Destruction et survie des Juifs et des Roms sous le régime Antonescu, 1940-1944», al cărui autor este istoricul Radu Ioanid, actualmente Ambasador al României în Statul Israel.

Cartea, apărută în aprilie 2023, în limba franceză, la prestigioasă editură CNRS Éditions (Centre National de la Recherche Scientifique) constituie o lucrare de referință cu privire la procesul de exterminare a evreilor și romilor din România în perioada 1940-1944, sub regimul dictatorial al lui Ion Antonescu, având la bază documente de arhivă, rapoarte, memorii ale supraviețuitorilor, precum și scrisori private.

Evenimentul, desfășurat în limba franceză, va avea loc în data de 10 iulie, cu începere de la ora 19:00, la sediul Institutului Francez din Tel Aviv și îl va avea ca invitat pe Radu Ioanid, în dialog cu jurnalista Stéphanie Souffir.

În Le monde des livres, jurnalistul Florent Georgesco notează: „publicat pentru prima dată în 2002, îmbogățit, pentru ediția care tocmai a apărut, cu multe documente de arhivă inedite, (volumul) România și Holocaustul este cel mai complet rezumat asupra condițiilor specifice distrugerii sistematice a evreilor de către regimul lui Ion Antonescu (1882-1946) în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Reprezintă o contribuție majoră la istoria globală a Holocaustului și, prin scoaterea la lumină a acestor evenimente de mult timp necunoscute, contribuie la conturarea unei perspective panoramice mai precise, mai complexe și totodată mai atroce a evenimentelor.”